EESTI ELU

Võrumaa veised tulevad taas Pärnu randu niitma

Silver Visnapuu (vasakult), töölised Andres ja Kalle ning Rando Treimuth, kes veisekarja koos autovagunisse ajasid eelmisel aastal. Kalle, kes loomadega hommikust õhtuni koos, sõnas Võrumaa Teatajale, et suhtleb nendega kogu aeg ning mängib neile raadiost ette hümni ja unelaulu, kui vaja. Fotod: AIGAR NAGEL

Pärnu linnavalitsus otsustas esmaspäevasel volikogu istungil anda Raeküla ja Mai rannaniidu kariloomade karjatamiseks ja hooldamiseks tuleva aasta lõpuni tasuta FIE Silver Visnapuu Võrumaal asuva Alakonnu talu veiste kasutusse, kirjutab Pärnu Postimees. 

Võrumaal lihaveiseid kasvataval talunikul on ligemale 600 looma, kellest 200–220 sõidavad mai esimeses pooles Pärnu rannaniitudele. Osa loomi võtab reisi suvepealinna ette juba neljandat aastat. “Põhituumik on samad loomad, kes varasematel aastatel, väiksem osa on kas välja praagitud või vasikad,” rääkis Visnapuu Pärnu Postimehele.

Talunik lubas, et tuleval nädalal hakatakse Pärnu rannakarjamaadele aeda ehitama. See võtab nädalapoolteist, enne kui loomad saab mereäärsetesse koplitesse suvitama tuua. “Noor pilliroog on kevadel toitev, magus ja mahlane, sügiseks pole  sellest suurt midagi järel,” selgitas Visnapuu.

Mullu pidi talunik osa loomi juba augustis kodustele karjamaadele toimetama, kuna toitu ei jagunud kõigile. “Elektrikarjusega aeda rajatakse ligikaudu 25 kilomeetrit, kuhu kulub umbes 5000 aiaposti.

Veised, keda kesklinna karjamaadel imetleda võib, on Aberdeeni-Anguse, Herefordi ja Simmentali tõugu. Ehkki rannakarjamaad on tarvitusel tasuta, ei kergenda Pärnu linn loomade transpordi ja aiaehituskulude eest oma kukrut. Lihamüük peab linnalehmade omaniku tehtud kulud hiljem katma. 

Oma koduköögis toitu müügiks valmistajad peavad end registreerima

Pixabay

Eraelamus ehk koduköögis toidu valmistamisel müügi eesmärgil tuleb oma tegevusest teavitada. 

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna juhtivspetsialisti Ebe Meiterni sõnul on paljud inimesed asunud oma koduköökides valmistama toitu ning seda just müügi eesmärgil. "Seoses eriolukorraga näeme, et üha enam on hakanud inimesed kasutama oma kodukööke, et valmistada erinevaid tooteid müügiks. Eraelamus toidu valmistamine on lubatud, kuid siinkohal on oluline rõhutada, et ametit tuleb oma tegevusest teavitada," selgitas Meitern.

Äritegevuse alustamine eraelamus on väljakutse ning suurele hulgale inimestele toidu valmistamisel tuleb tagada toiduohutus. "Seetõttu on oluline läbi mõelda kõik toidu käitlemise ja ohutuse seisukohast olulised nüansid ja tegevused – koostada nõuetekohane enesekontrolliplaan koos nõuetekohase dokumentatsiooniga, määrata toidule säilivusaeg, omada teadmisi toiduohutusest ja toidu käitlemisest," ütles Meitern. Kui tingimused toidu käitlemiseks on loodud ja täidetud, siis tuleb ametile esitada teatis eraelamus toidu käitlemise kohta. 

Informatsioon eraelamus toidu käitlemise kohta on leitav VTA kodulehel eraelamu rubriigist. "Juhul kui on küsimusi või soovitakse rohkemat infot eraelamust toidukäitlemise kohta, siis on võimalik pöörduda VTA maakondlike keskuste poole, kus spetsialistid aitavad nõu ja jõuga," märkis Meitern. 

Eraelamus toidu valmistaja võib olla nii füüsiline kui ka juriidiline isik, kes tegeleb turustamise eesmärgil toidu valmistamisega kohas, mille põhikasutusala on eraelamu. Eraelamus toidu käitlemise kohtadeks loetakse ehitisi, rajatisi ja ruume, mida kasutatakse peamiselt eraelamuna, näiteks eramaja köök, abiköök, suve- ja väliköök. Juhul kui ruumid on toidu käitlemiseks spetsiaalselt kohaldatud, siis ei ole enam tegemist toidu käitlemisega eraelamus. Sellisel juhul tuleb juhinduda toidutöötlemise ettevõttele kehtestatud nõuetest. Toidu valmistamise ja selle müügiks pakkumise puhul tuleb meeles pidada, et toit peab olema tarbija jaoks ohutu ja nõuetekohane.

Teatamise puhul on tegemist protseduuriga, mille käigus informeeritakse ametit ettevõttest, kus toitu käideldakse, selle asukohast, käitlemisvaldkonnast ja käideldavast toidugrupist. Majandustegevusteadet on võimalik esitada läbi maaeluministeeriumi kliendiportaali, eesti.ee kaudu või saates allkirjastatult asukohajärgsele VTA maakondlikule keskusele.

Palgahüvitise lõviosa läks seekord restoranidele

Töötukassale koroonapandeemia esimesest abipaketist eraldatud 250 miljonist eurost on palgahüvitisena välja makstud juba peaaegu 25 miljonit eurot, millest suurimad toetused on läinud restoranidele, kirjutab Postimees. 

Hüvitise on kätte saanud 29 681 töötajat. Eelmisel nädalal esitas töötasust 70 protsendi hüvitamise avalduse 1427 asutust, kes taotlesid seda 5105 inimesele. Kui töötukassa otsustab taotluse rahuldada, kantakse raha üle mõne päeva jooksul.

«Esmaspäeviti paneme üles heaks kiidetud taotluste loetelu ja siis on teada, et lähipäevil laekub töötaja kontole hüvitis – just töötaja omale, mitte tööandja omale,» selgitas töötukassa kõneisik Lauri Kool.

Eelmisel nädalal sai töötukassalt suurima summa restoranifirma McKenzie Invest, kelle 233 töötaja palgahüvitis on kokku 216 169 eurot. McKenzie Investile kuuluvad Eestis Chopsticks, Little India ja CHI restoranid. Ka Reval Cafe ei jäänud hüvitisest ilma. Esperan OÜ 198 töötajat saavad töötukassalt palgatoetust kokku 134 399 euro eest. Itaalia toidu restoran Vapiano saab 165 inimesele hüvitise kogusummas 118 357 eurot.

Suurimate toetusesaajate hulka kuulub 1996. aastast tegutsev digikaupade jaekett Klick Eesti AS, kus töötukassa hüvitab 124 töötaja palga 107 240 euro ulatuses. Logistikafirma MeP Transi 109 töötaja töötasu hüvitisele läheb 104 928 eurot. Töötukassa alustas töötasu hüvitiste väljamaksmist 8. aprillil.

Enim on toetuse saanute seas majutus- ja toitlustusasutusi – 8265. Nende töötajate palga hüvitamiseks on 6 138 786 eurot. Töötukassa on ära öelnud alla 50 asutusele, kes taotlesid hüvitist ligi tuhandele töötajale. «Teeme seda reeglina kahel juhul: kui tööandja ei saada meile palutud tõendeid või kui ta võtab mõne inimese kohta avalduse tagasi,» põhjendas Kooli.

Märgatavalt on kasvanud nende avalduste arv, kus taotletakse töötuskindlustushüvitist või töötutoetust inimestele, kes töötasid välismaal. Kui seni on olnud kuus keskmiselt 250–300 sellist avaldust, siis aprillis juba üle 500. Kõige rohkem avaldusi on Soomest.

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli sõnul kasvab töötus tasapisi, pühapäeval oli töötuna arvel 46 638 inimest ning alates eriolukorra kehtestamisest 13. märtsil on registreeritud 9925 uut töötut.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD