Rõivas: Kaljurannal on koolide õppekeele osas eksitav rõhuasetus

Marina Kaljurand Foto: ANDREI JAVNAŠAN/Võrumaa Teataja

Endine peaminister ja Reformierakonda kuuluv rahanduskomisjoni aseesimees Taavi Rõivas on seisukohal, et sotsiaaldemokraat Marina Kaljurand käsitleb vene õppekeele kaotamist Eestis eksitavalt.

"Marina reageerib siin tugevalt üle," kirjutab Rõivas sotsiaalmeedias. "Erinevalt sellest režiimist, mille ajal meil oli "õnn" koolis käia, ei ole Eesti Vabariigi haridussüsteemis küsimus mitte vene keele keelustamises, vaid eestikeelses õppes kõigile. Eesti Vabariik ei ole võrreldav okupatsioonivõimuga ning Puškinit saavad ka tulevikus vene keeles õppida nii vene kui eesti emakeelega lapsed."

"Kui üks inimpõlv peale iseseisvuse taastamist on Eestis ikka veel siin sündinud ja koolis käinud inimesi, kes ei valda ka kõige lihtsamal tasemel riigikeelt, ei saa enam vanaviisi jätkata," märgib Rõivas enda postituses. "Eesti keele oskamine ei ole Eestit oma koduks pidavatele muu emakeelega inimestele kindlasti mitte karistus, pigem ikka võimalus ühiskonna- ja tööelust paremini osa saada. Inimeste erinevas keeleruumis hoidmine ei ole ühestki otsast tark mõte."

Eestis elavad vene inimesed ei tohi elada hirmus, et nende emakeelne haridus keelustatakse, ütles Kaljurand laupäevasel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) volikogul.

"Minul oli õnn sündida kakskeelses Tallinnas – mu emakeel oli ja on vene keel, aga ma käisin eesti lasteaias ja koolis. Ma kardan, et kui ma oleksin sündinud Narvas, siis ma suure tõenäosusega täna eesti keelt ei räägiks," tõi Kaljurand näite enda elust. "Loomulikult peaksid vene lapsed hakkama eesti keelt õppima võimalikult varakult, kuid selleks peab riik looma vajalikud tingimused, palkama rohkem õpetajaid. Praegune olukord, kus inimesed peavad seisma järjekorras, et pääseda eesti keele kursustele, on ebanormaalne."

"Vene inimestel peab säilima kindlus, et neilt ei võeta ära õigust õppida Puškinit oma emakeeles. Küll aga tuleb meil teha veelgi tõhusamat selgitustööd eelkõige lapsevanemate seas, et kakskeelsetena on teie lastel tulevikus taskus märksa tugevamad trumbid," märkis Kaljurand.

Comments  
  0
Kas Marinotshka surus Taavikese külmkapi taha ?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD