Ratas tervitab uute poliitiliste jõudude tulekut

Peaminister Jüri Ratas FOTO: Aigar Nagel

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas soovib jõudu erakonnaks muutuvale mõttekojale Eesti 200 ja Vabaerakonna endisele esimehele Artur Talvikule, kes teatas uue partei loomise kavast, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

"Kõigepealt – jõudu neile. Mina arvan, et uute jõudude teke on positiivne," ütles Ratas intervjuus ERR-ile, meenutades ka roheliste, Vabaerakonna, EKRE ja ka Res Publica tulemist. "Ainult et, peale pealkirja, mis on alati väga kõlav ja ilus, on vaja ka sisu, on vaja inimesi ja on vaja neid inimesi, kes seda kõike veavad. Nii et, jõudu Eesti 200-le ja Artur Talvikule."

Ratas näeb, et potentsiaal on uutes tulijates olemas, ent täpsustas, et valimisteni on veel pool aastat aega ja eduks on tarvis "väga palju kahekõnesid valijatega, ei piisa ainult suurtest pealkirjadest". Küll aga loodab ta, et erakondade lisandumine valimiskampaaniasse muudab kõrgemaks ka Eesti inimeste valimisaktiivsust.

Ent peaminister ei nõustunud väitega, nagu oleks nn vanade parteide valimislubadustes liiga palju raha ja liiga vähe pikka pilku, et kuidas saaks Eesti kesta ka 100 aasta pärast, millele rõhub näiteks Eesti 200.

"Usun, et ei ole ühtegi erakonda, kes ütleks, et neid ei huvita, mis tuleb 100 aasta pärast," ütles ta.

Ratase sõnul ei karda Keskerakond poliitikmaastikule uusi tulijaid. Nad lihtsalt ei ohusta Keskerakonda võimaliku häältekaoga, on mitmed poliitikavaatlejad osundanud. "... soovime enda valijaskonda kasvatada ja palume rohkemate eestimaalaste toetust kui oli kolm ja pool aastat tagasi [eelmistel riigikogu valimistel], sest me soovime need valimised võita," ütles peaminister enesekindlalt.

Murelikud on EKRE, kes kardab protestihäälte laiali pudenemist, samuti Reformierakond, Isamaa ja sotsid, kes muretsevad enda valijaskonna püsimise eest.

"Ma ei näe, et tänased erakonnad peaksid ütlema: uued tulijad on head, aga see tulija võiks nüüd küll meiega liituda ja see tulija ei peaks võibolla üldse tulema," ütles Ratas. "Vastupidi, mina ütlen, et konkurents on tervitatav. Mõnes mõttes on see konkurents ka koalitsioonis, heas mõttes, et tuleb leida kompromiss ja konsensus, et edasi minna."

Keskerakonna, sotsiaaldemokraatide ja Isamaa võimuliidu tervist kuus kuud enne riigikogu valimisi hindas peaminister sõnadega "Väga töine. Väga usalduslik. Väga motiveeritud."


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD