Kümne kuuga sai liikluses surma 61 inimest

FOTO: Aigar Nagel

Oktoobri lõpuks oli Eestis juhtunud rohkem kui 1200 rasket liiklusõnnetust, milles  hukkus 61 ja sai vigastada rohkem kui 1500 inimest. 

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhtivkorrakaitseametniku Kalmer Tikerpe sõnul vähenes liiklusõnnetuste arv augustis ja septembris. „Otsustasime augusti alguses, et neil kahel kuul suuname võimalikult palju politseinikke peaasjalikult maanteedele kiirust mõõtma ja liiklust rahustama. Tänu sellele muutus pilt teedel ja tänavatel rahulikumaks. Kahjuks suudame sellises mahus liiklusjärelevalvet teha lühiajaliselt, sest see tuleb muude politsei ülesannete arvelt ega ole sellisel kujul pikema aja jooksul võimalik,“ rääkis Tikerpe. 

Ta lisas, et augustis alustati liiklusrikkumistega seoses rohkem kui 9300 menetlust ning lisaks tehti rohkem kui 5200 hoiatust. „September oli õnnetuste arvult kaheksa viimase aasta parim,“ ütles politseinik. 

Selle aasta kõige raskemad kuud liikluses olid jaanuar, juuni ja juuli. Neil kolmel kuul hukkus 31 inimest. Enim õnnetusi juhtus Tallinnas ja Harjumaal, kus sai mullusega võrreldes 11 inimest rohkem surma ehk kokku 15. 2016. aastal sai kümne kuuga Harjumaal õnnetustes surma 16 ning aasta varem 17. Tartumaal hukkus sel aastal üheksa, Raplamaal kaheksa, Lääne-Virumaal kuus, Pärnumaal viis, Saare- ja Jõgevamaal ning Ida-Virumaal neli, Võru- ja Viljandimaal kaks ning Hiiu- ja Järvamaal üks inimene. 2017. aasta kümnega kuuga sai liikluses surma 41 inimest. 

Oktoobris sai liikluses surma kolm jalakäijat. Sel aastal on kokku hukkunud kümme jalakäijat, neli jalgratturit ja kuus mootorratturit. Mullu olid hukkunuid vastavalt seitse, kaks ja null. 

Tikerpe sõnul keskenduvad politseinikud sügis- ja talvekuudel rohkem jalakäijate turvalisusele ja heitlikes ilmaoludes liikluse rahustamisele. „Ilmastikuolud vähendavad küll sõidukite kiiruseid, kuid jalakäijate jaoks võib olla ka 30 km/h surmav. Nüüd kui pimedus valitseb suurt osa ööpäevast ja taevast langeb sademeid, on jalgsi liikuvatel inimestel ja sõidukijuhtidel suurem tõenäosus õnnetusse sattuda,“ ütles Tikerpe. 

Ta soovitab, et sõidukiomanikud vahetaksid esimesel võimalusel suverehvid talviste vastu ning vaataksid üle, kas sõiduki kojamehed ja tuled on seisukorras, mis lubab lume ja pimeduse vastu täisvõimsusel võidelda. „Ka autojuht on jalakäija, seega peab iga liikleja küljes rippuma vähemalt üks helkur,“ lõpetas Tikerpe.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD