Menu

.      

Savisaar: maavalitsused on muudetud valitsusparteide kontoriteks

Savisaar: maavalitsused on muudetud valitsusparteide kontoriteks

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles laupäeval Tallinnas linnade ja valdade üldkogul, et maavalitsused on muudetud pealinnast mehitatud regionaalseteks valitsusparteide kontoriteks ning samal ajal on kogu võim koondatud pealinna.

„Praegusel kujul on maavalitsused kaotanud oma olemasolu mõtte,“ sõnas Savisaar Tallinna linnavalitsuse vahendusel.

Savisaare sõnul on laupäeval esimest korda kokku tulnud linnade ja valdade üldkogu Eesti omavalitsuste kõrgeim esindusorgan. „Ent kohalik võim peab olema omavalitsuste kätes ka maakonna tasandil, seetõttu nõuab üldkogu maavalitsuste kaotamist ja võimu üleandmist maakondade omavalitsusliitudele,“ ütles Savisaar.

Savisaare sõnul on Eesti arengu üks kriitilise tähtsusega küsimusi omavalitsuste tulubaasi taastamine. „Omavalitsuste eelarveid on valitsuse poolt kärbitud sellise määrani, et suur osa omavalitsusi ei tule enam toime,“ tõdes Savisaar.

Savisaare sõnul on Euroopal olemas ilma valitsuseta hakkama saamise kogemus, sest Belgial ei olnud valitsust poolteist aastat, ent omavalitsused tegid oma tööd ja inimesed said teenused kätte. Ka Eesti saaks sellises olukorras Savisaare hinnangul üsna hästi hakkama.

„Kui üheks päevaks sulgevad oma uksed aga linnade ja valdade kontorid, siis saavad kõik aru, milline roll on inimeste jaoks omavalitsustel,“ tegi Savisaar kõne lõpus ettepaneku moodustada omavalitsuste vaheline töörühm, et septembris läbi viia protestiaktsioon „Päev ilma omavalitsusteta“.

bns

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD