Menu

.      

Analüütikud: kiirenenud hinnatõusu taga olid kõrgemad kütusehinnad

Analüütikud: kiirenenud hinnatõusu taga olid kõrgemad kütusehinnad

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe hinnangul on peamine süüdlane inflatsiooni vedajana nafta hind, mis maailmas tõuseb ja kergitab ka Eestis nii transpordi- kui ka eluasemekulusid. "Naftahinna tõus maailmaturul veab üles ka maagaasi hinna, mis on omakorda soojuse hinnatõusu üks põhikomponente. Aastases hinnatõusus oligi suurim roll eluasemekuludel," rääkis ta BNS-ile märtsi tarbijahinnaindeksi muutust kommenteerides.

Võrreldes veebruarikuuga märtsis taas veidi kiirenenud inflatsiooni taga on Arumäe sõnul osaliselt samuti nafta hind. "Kuid siin võib lisaks välisteguritele olla veidi kiirenenud sisemaise hinnatõusu taga ka kiirenema hakanud rahapakkumise kasv," märkis ta.

Analüütik lisas, et samas on tarbijate inflatsiooniootused püsinud mõõdukate ja üsna muutumatutena, mis inflatsiooni tagasi hoiab.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul hoiab nafta kallinemisest tingitud kütusehindade tõus inflatsiooni kiirena nii meil kui eurotsoonis. "Aasta kokkuvõttes kujuneb inflatsioon tänasest tasemest siiski madalamaks," ütles ta.

Märtsi tarbijahindade kuine üheprotsendiline hinnatõus on Pungase hinnangul erandlik ning põhjustatud aasta alguses toimunud tubakatoodete aktsiisimäära tõstmise levimisest hindadesse ja nafta kallinemisest seoses geopoliitiliste riskidega. "Samuti mõjutas märtsis hindu toidu kallinemine, mille taga olid osaliselt hooajalised põhjused ehk värskete aiasaaduste müügiletulek kõrgemate hindadega."

Rahandusministeeriumi kevadise prognoosi kohaselt tõusevad hinnad sel aastal 3,3 protsenti. "Kui lähikuudel püsib aastane hinnatõus nelja protsendi juures, siis aasta teisel poolel alaneb kolme protsendini või veidi allapoole energiatoodete nagu mootorikütuse, soojuse ja elektri hinnatõusu aeglustumise tõttu. Peamiseks riskiks on nafta hind, mis on tundlik geopoliitilistele pingetele ja seetõttu raskesti prognoositav," lausus Pungas.

Sarnaselt Eestiga on hinnatõus rahandusministeeriumi teatel kiire ka eurotsoonis, kus esialgsel hinnangul tõusid hinnad märtsis kuuga 1,2 protsenti ja aastases võrdluses 2,6 protsenti. Kuigi märtsi hindadele on oluline mõju riiete allahindluste lõppemisel, oli kuine hinnatõus Pungase hinnangul siiski oodatust kiirem. "See viitab välistegurite, nagu kõrgete naftahindade suurele mõjule," märkis ta.

Statistikaameti andmetel tõusid Eesti tarbijahinnad märtsis kuuga ühe protsendi ning eelmise aasta märtsiga võrreldes 4,4 protsenti.

bns

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD