Elisa avas esimesed 4G testvõrgud 800 megahertsi sagedusalas

Elisa avas esimesed 4G testvõrgud 800 megahertsi sagedusalas

Mobiilsideoperaator Elisa avas esimesed 4G testvõrgud 800 megahertsi sagedusalas ning koostöös Estwin-iga plaanib ettevõte viia LTE 4G tehnoloogia abil kiire mobiilse interneti maapiirkondadesse.

Elisa juhatuse esimees Sami Seppäneni sõnas pressikonverentsil, et EstWin-i võrgu toel viiakse kiire internet maapiirkondade asulate keskustesse. "Maapiirkondade keskustest saab saab klientide ja Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse arendatud fiiberoptilise kaablivõrgu vahel juba katta 4G mobiilse internetiga ning viia ülikiire internetiühenduse lahenduse igasse maatallu," sõnas Seppinänen.

Seppänen märkis, et seni välja jagatud kõrgematel 1800 megahertsi ja 2600 megahertsi sagedustel on samuti juba lähitulevikus väga oluline roll. "Need levialad võimaldavad suurendada mobiilse interneti mahtude läbilaskevõimet tihedamalt asustatud piirkondades, kus mobiilse interneti kasutajate arv kasvab kiiresti," lausus Seppänen. "Elisal on kavas paigaldada Eestisse aasta lõpuks vähemalt 35 tugijaama."

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse juhataja Olav Harjo sõnul on tänu Eesti riigi toetusele ja Euroopa Liidu toetusfondide finantseerimisele EstWin võrk jõudnud praeguseks 77 kohaliku omavalitsuse territooriumile. "Valmis on ehitatud 1200 kilomeetrit fiiberoptilist kaablivõrku ning loodud üle 400 võrguga liitumise koha," lisas Harjo. "Ehitusel on veel 1300 kilomeetrit võrku, mis valmib veel sellel aastal."

Harjo märkis, et võrku ehitatakse pidevalt edasi ja kogu 6400 kilomeetrine Estwin võrk valmib hiljemalt 2015. aastal. "Selleks aastaks on küll võrkude ehitamiseks kõik finantsvahendid olemas, kuid täna me veel ei tea, mis vahendite eest ehitame võrku järgmistel aastatel," lausus Harjo.

Elisa võrkude valdkonna juhi Andrus Kaarelsoni sõnul avas Elisa esimese 800 megahertsi testleviala Võrumaal Kobela alevikus ja Läänemaal Haapsalu linnas. "Võrreldes üle-eelmisel aastal jagatud LTE 2600 megahertsi sagedusega võimaldab 800 megahertsi katta Eesti kiire internetiga oluliselt kiiremini, kuna selleks on vaja ligi viis korda vähem tugijaamu," lausus Kaarelson. "Madalam sagedus tagab ka märgatavalt parema siselevi hoonetes."

Tehnilise Järelevalve Ameti elektroonilise side teenistuse juhataja Priit Soomi sõnul annab testvõrgu avamine ametile võimaluse saada täpsemat infot Läti digitaalringhäälingu mõjust LTE tehnoloogiale. "Eelmisel aastal Venemaa sideadministratsiooniga sõlmitud leping 800 megahertsi sagedusala kasutamiseks piirialadel andis rohelise tule selle kasutamisele Eestis," lausus Soom "Ootamatult on esile kerkinud probleem Lätiga, kes vastupidiselt Euroopa Komisjoni lähenemisele ei soovi 2013. aasta algusest selles sagedusalas digitaalringhäälingu kasutust lõpetada ja võib seetõttu tekitada probleeme LTE tehnoloogia kasutamisele Lõuna-Eestis."

Tegevuslitsentsid 800 megahertsi sagedusalas plaanib riik välja jagada käesoleva aasta teises pooles.

Projekti Estwin eesmärgiks on rajada 2015. aastaks valguskaabli võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98 protsenti majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 kilomeerit.

Võrreldes kolmanda põlvkonnaga kasvavad 4G võrgus mobiilse interneti maksimaalsed allalaadimiskiirused kuni 100 megabitti sekundis. Samas jäävad reaalselt saavutatavad kiirused vahemikku 20-60 megabitti sekundis.

Praeguseks töötab Elisa 4G testvõrk 2600 megahertsi sagedusel Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus ja Haapsalus kesklinnas. Samuti on leviala avatud Tallinnas Lilleküla piirkonnas.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD