Savisaare sõnul on opositsiooni avaldus arusaamatu

Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul on arusaamatu opositsiooni teisipäeval esitatud avaldus abilinnapea Mihhail Kõlvarti ametist tagandamiseks.

"See on mingi sisult arusaamatu ja juriidiliselt sidumata jutt, millega reglemendi järgi pole otseselt midagi peale hakata. See on mõnede volinike kiri. Pean juristidega arutama, mismoodi sellele vastata ja luban seda teha 30 päeva jooksul, nagu seadus ette näeb," ütles Savisaar Tallinna pressitalituse vahendusel.

Keskerakondlasest Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti sõnul on opositsiooni valitud vorm – avalduse esitamine linnapeale Kõlvarti tagandamiseks – üsna tavatu ja tekitab seetõttu ka mõningast segadust avalikkuses. Ta tõdes, et tavaliselt kasutab opositsioon umbusalduse avaldamiseks volikogu istungit, nagu see on seaduses ette nähtud ja mida praktikas rakendatakse reeglina juhul, kui on lootust ettevõtmise õnnestumisele.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikud andsid teisipäeval volikogu kantselei kaudu linnapea Edgar Savisaarele üle 27 allkirjaga avalduse Mihhail Kõlvarti tagandamist haridus- ja kultuurivaldkonna abilinnapea kohalt.

Saadikud märkisid avalduses, et keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvart ei ole suutnud lahendada oma haldusalas olevaid probleeme, milleks on lasteaedade alarahastamine ja koolivõrgu korrastamine ning selle asemel tegeleb abilinnapea võitlusega eestikeelse koolihariduse vastu.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Õnne Pillaku sõnul on Tallinna lasteaiad jätkuvalt alarahastatud ja pealinna koolivõrk aegunud. "Oleme volikogus korduvalt teinud ettepanekuid lasteaedade rahastamise suurendamiseks. Lisaks on ka linlased ise tulnud välja sama eesmärki kandva eelnõuga. Paraku ei ole abilinnapea Kõlvart olukorra parandamiseks mitte midagi ette võtnud," lisas Pillak.

IRL-i fraktsiooni esimehe Toivo Jürgensoni sõnul on kahetsusväärne, et volikogu opositsioon ei ole ühtne. "Meie seisukoht on, et Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart pole oma kohustustega hakkama saanud, mistõttu tuleks ta oma ametikohalt vabastada. Kahjuks otsustasid sotsiaaldemokraadid avaldusega mitte liituda," lausus Jürgenson.

Avaldusele kirjutasid alla Tallinna linnavolikogu Reformierakonda ja IRL-i kuuluvad saadikud Toivo Jürgenson, Urmas Mardi, Andres Öpik, Anneli Entson, Nelli Kalikova, Tarmo Kruusimäe, Madis Kübar, Andres Luus, Mart Nutt, Reet Trei, Anna-Greta Tsahkna, Avo Üprus, Kalev Vapper, Õnne Pillak, Martin Kukk, Ants Leemets, Helge Hallika, Kalev Kallemets, Katrin Karisma-Krumm, Toomas Kruusimägi, Kalev Kukk, Tiina Lokk-Tramberg, Mati Lukas, Matti Martinson, Eero Merilind, Kaupo Nõlvak ja Erik Salumäe.

Tallinna linnavolikogu sotside fraktsioon kutsus eelmisel neljapäeval Kõlvarti endaga kohtuma. SDE teatas pärast kohtumist, et ei aktsepteeri riigi julgeolekuasutuste kaasamist poliitiliste eesmärkide saavutamiseks ning ehkki Tallinna eelarvepoliitikas pole nende hinnangul asjad korras, pole siiski põhjust Kõlvartit kohalt kangutada.

"Tallinna sotsiaaldemokraadid jäid pärast tänast kohtumist abilinnapea Mihhail Kõlvartiga varasema seisukoha juurde, et riigi julgeolekuasutuste kaasamist ühe või teise partei poliitiliste eesmärkide saavutamiseks ei saa aktsepteerida. Peame tähtsaks demokraatlike väärtuste, sealhulgas inimeste põhiõiguste kaitset. Kõlvart andis meile täna rahuldavad selgitused kaitsepolitsei aastaraamatus toodu kohta ja lubas kaitsta oma õigusi kohtus," ütles SDE fraktsiooni esimees Jaak Juske pärast kohtumist.

Tallinna 79-liikmelises volikogus on Keskerakonnal 43, Reformierakonnal 14, IRL-il 13 ja SDE-l kaheksa kohta. Umbusalduse algatamiseks on vaja vähemalt neljandiku volikogu liikmete toetust ja umbusaldusavalduse läbiminekuks volikogu koosseisu häälteenamust.

Venemaa mõjutustegevus Eesti suunal tõi kaitsepolitsei (kapo) huviorbiiti Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvarti, kes kapo hinnangul toetab jõuliselt Venemaa püüet säilitada Eestis täies mahus venekeelset gümnaasiumiharidust.

Kapo peadirektor Raivo Aeg ütles 12. aprillil ajakirjanikele, et kapo ei nimetaks Kõlvartit küll Venemaa mõjuagendiks, kuid tema tegevus tekitab rohkelt küsimusi. Samas rõhutas Aeg, et Kõlvart on oma tegevuses kasutanud talle põhiseadusega antud õigusi ja seni pole nendest piirdest välja astunud.

Kapo kinnitusel kuulub venekeelse haridussüsteemi ja vene keele eristaatuse säilitamine lähiriikides Nõukogude Liidu venestuspoliitika ühe osana Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuste prioriteetide hulka.

Kõlvarti tegevus on kapo aastaraamatu andmetel seotud 2007. aastal alanud venekeelsete koolide gümnaasiumiastet puudutava osalise üleminekuga eesti õppekeelele. See tekitas osades õpetajates ja lastevanemates vastumeelsust ning oma seisukohtade väljendamiseks loodi 2010. aasta sügisel MTÜ Vene Kool Eestis.

Olles mullu sügisel võtnud MTÜ Vene Kool Eestis enda kontrolli alla, korraldas Kõlvart selle nime alt kampaania allkirjade kogumiseks venekeelsete koolide toetuseks. Mullu oktoobris, novembris ja detsembris organiseeris Kõlvart äärmusrühmituse Öine Vahtkond liikmete abiga Tallinnas mitu meeleavaldust õppekeele muudatuste vastu. Samuti toimus Vene Kool Eestis palvel Tallinna linnavalitsuse korraldusel "üleriigiline lastevanemate koosolek", kus osalesid peamiselt eakamad inimsed, nende hulgas mitmed tuntud Kremli-meelsed äärmuslased, selgub kaitsepolitsei aastaraamatust.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD