45 saadikut taotleb minister Partsi ametist tagandamist

45 Sotsiaaldemokraatliku Erakonda (SDE), Keskerakonda ja demokraatide ühendusse kuuluvat riigikogu liiget algatasid neljapäeval avalduse majandusminister Juhan Partsi umbusaldamiseks.

Partsi tagandamist taotlevad saadikud panevad ministrile süüks riigile kahjuliku uue elektrijaama tehingu läbisurumist ja täielikku tegevusetust elektri hinnatõusu leevendamisel, mistõttu ta on kaotanud usalduse, teatas SDE pressiesindaja BNS-ile.

„Majandusministri haldusalas on arvukalt skandaale ja probleeme. Meie keskendume neist kahele, mis üks lühemas, teine pikemas perspektiivis mõjutavad elektrienergia kättesaadavust ja hinda Eesti inimestele. Meid ei rahulda ministri tegevusetus turu avanemisest tuleneva elektrihinnatõusu mõju leevendamisel tundlikele tarbijarühmadele, samuti ei tekita meis vähimatki usaldust viis, kuidas minister Eesti Energia juhatust ja nõukogu survestades viis läbi seaduslikult pehmelt öeldes küsitava hiigelinvesteeringu Narva uue põlevkiviploki ehitamiseks,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser 45 allkirjaga umbusaldusavaldust riigikogu menetlusse andes.

„Kodutarbija elektri hinnast on 2/3 mõjutatud poliitilistest otsustest. Minister Partsi tegevusetus elektrituru avanemisega kaasneva hinnatõusu leevendamiseks koormab kodusid ning mõjub pärssivalt tervele Eesti majanduskeskkonnale,“ rõhutas Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Demokraatide ühenduse esimees Rainer Vakra kinnitusel on ministri usalduskrediit lõplikult otsas. „Poliitilise vastutuse võtmiseks on põhjuseid palju – alates lubamatust ja kodukulusid kasvatavast elektri hinnatõusust kuni rahvusliku lennukompanii Estonian Airi finantskriisini, mis nõuab maksumaksjalt esialgu hinnanguliselt 60 miljonit lisaeurot,” ütles Vakra.

Opositsioonisaadikud osutavad tõsiasjale, et Partsi jõulise sekkumise tulemusena sõlmis Eesti Energia Alstomiga 650 miljoni euro suuruse lepingu uue põlevkivielektrijaama ploki rajamiseks, millele eelnes nii riigihangete seaduse kui karistusseadustiku teadlik rikkumine. „Otsuse tulemusena ehitatakse elektrijaam, kus toodetava elektri omahind ei ole Euroopa Liidu CO2 poliitika tõttu vabaturul konkurentsivõimeline. Majanduslikult kahjulikke otsuseid põhjendatakse energiaalase julgeolekuga, ignoreerides samas odavamaid ja majanduslikult jätkusuutlikumaid alternatiive,“ seisab avalduses.

veel...

2012-10-16 - Parts: valitsus peab varsti otsustama teise uue elektrijaama rajamise

2012-10-12 - Riigikontroll: Parts võiks hoiduda valeväidete omistamisest

2012-10-11 - Mikser: minister Juhan Parts astugu viivitamatult tagasi

2012-06-13 - Parts lubab leevendada elektri hinnatõusu toimetulekutoetustega

2012-04-26 - Parts kinnitas Eesti Energia puhaskasumiks 149 miljonit eurot

Comments  
  0
Meie enda põlevkivi varud pidid olema ju otsakorral! Nähtavasti hakatakse seda sisse tooma muhameedide juurest, selleks see investeering sinna energia poolt tehtigi!
  +3
Ei läinud läbi aga naljakana tundub hr. Partsi lubadus kodukulud alla viia samas, kui raha hoonete soojustamiseks enam ei jagata ja elektri hind tõuseb "taevani"!
Ei kujuta ette, mida peavad tegema need inimesed, kelle lähedusse see uus elektrijaam püstitakse, kas jälle kaevuvesi ei kõlba tarvitada ja tuhamäed kõrguvad silmailuks?
Ega, siis midagi! Paneme gaasimaskid ette ja ostame vähem elektritarvikuid ning elu läheb edasi!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD