Menu

.      

Võru haigla sünnitus – nagu erahaiglas, ainult et tasuta

Võru haigla sünnitustuba, mille aknast avaneb vaade männimetsale. Foto: IRJA TÄHISMAAHAIGLAJUTT • Lõuna-Eesti haigla sünnitusosakonda võib juba võrrelda Elite erakliinikuga, sest lisaks privaatsusele, mugavusele ja kaunile loodusvaatele saab seal nüüd sünnituse juurde tellida isikliku naistearsti ja ämmaemanda.

On juuli algus ja neljapäev kell 12, kui sünnitusosakonda jõuan. Männimetsa varjus tukkuv haigla näib argisekelduste keskelt tulijale kui oaas, kus hingamine muutub kohe rahulikumaks ja tuju paremaks. Tuju läheb veel paremaks, kui kohtun vanem-ämmaemand Tiina Tuviga, kes mulle sel päeval teejuhiks on. Tiina on reibas, südamlik ja tema silmad säravad. Tema olekust võib mõista, et töö sünnitajatega valmistab talle suurimat rõõmu. Olles külastanud ka suuremaid haiglaid, kus ämmaemandad küll sõbralikud, ent tüki maad tõsisemad, on mul seda esiti raske uskuda. Jään esialgu valvsaks.

Esmalt vaatame üle hetkel tühjad sünnitustoad. Neist suuremas on nüüd, alates eelmisest aastast uus ja uhkem sünnitusvoodi. Kui eelmine oli mehaaniline, siis too on nüüd elektrooniline. „Funktsionaalsus,” sõnastab Tiina uue voodi eelise vana voodi ees. „Ta on sünnitajale mugavam, saab kiiremini asendeid vahetada. Isegi tooliks saab panna.”



 

20 PÄEVA ENIMLOETUD