Menu

.      

Rõuge vald kümme aastat hiljem

Vaade Rõuge kirikule.  Foto: MARTIN MARKVALLA ÜLEVAADE • Viimasest Rõuge valla erilehest Võrumaa Teatajas on möödas peaaegu kümme aastat. Selle aja jooksul on Rõuge vallas palju muutunud. On valatud betooni miljoneid eurosid ning ellu viidud sadu Rõuge valla inimeste unistusi. Sellele aastakümnele tagasi vaadates võime öelda, et Rõuge valla eduvalem põhineb kolmel väärtusel: meie inimesed, haridus- ja looduskeskkond.

Rääkides meie inimestest, teeb rõõmu aktiivsus nii ettevõtluse arendamisel kui ka kogukonna elu edendamisel. Rõuge vallas oleme alati kaasanud elanikke otsuste tegemisse ja püüdnud olla abiks igale eestvedajale. Oleme olnud avatud igale uuele ideele ning kaasa mõelnud, kuidas neid koos edukalt ellu viia. Ettevõtluse arengule kaasaaitamiseks on Rõuge vald rohkem kui kümme aastat andnud ettevõtjatele ettevõtlustoetust. Selle toel on valda tekkinud kümneid ettevõtteid, kellest enamik pakub elukondlikke teenuseid nii Rõuge valla kui ka naabervaldade inimestele. Möödunud aastatel on meie inimeste eestvedamisel toimunud sadu üritusi. Valla ürituste flaieri kokkupanemisega on igal aastal rohkesti meeldivat peavalu – sündmusi on erakordselt palju. Juba praegu on näha, et ka uue aasta sündmuste kalender tuleb väga tihe. Rõuge valla arengule aitavad kaasa ka need inimesed, kes püsivalt Rõuges ei ela. Heaks näiteks on siinkohal ühendused, kes meie juures oma põnevaid üritusi veavad ning kunagiste Rõuge mõisnike järeltulija Alexander von Samson-Himmelstjerna, kelle loodud sihtasutus on rohkem kui 11 aasta jooksul erinevatesse projektidesse panustanud ligi 60 000 eurot.

Koostöös kodanikeühendustega pakub Rõuge vald oma elanikele mitmekesist haridus- ja enesearendamiskeskkonda. Meie põhikool, lasteaed ja noortekeskus on renoveeritud. Seal töötavad inimesed on professionaalsed ja loovad, pakkudes tavategevuste kõrval palju uut ja huvitavat. Tõestuseks sellele, et noored pered soovivad just Rõuge vallas elada ja valla elu edendada, on kas või selle aasta 1. september, kui Rõuge kooli esimesse klassi astus 32 uut õpilast ja avama pidi lausa kaks klassi. Viimati juhtus see Rõuge koolis 23 aastat tagasi. Tänavu sündis Rõuge valda juurde 20 uut kodanikku. Siia tahetakse tulla elama, meie kooli ja lasteaeda soovitakse oma lapsi tuua. Meie noorsootöö näited on olnud aastaid eeskujuks kogu Eestile. Tänavu juhitakse Rõugest juba üle-eestilisi noorsooprojekte. Noorsootöö on andnud aastate jooksul vallale kaks vallavanemat, ühe volikogu esimehe ning ridamisi volikogu liikmeid ja vallatöötajaid.

Kohalikud inimesed hoiavad ümbritsevat looduskeskkonda ning kasutavad loodust oskuslikult oma ettevõtete arendamisel. Meie vallas on 22 turismivaldkonnas tegutsevat ettevõtet, neis on kokku 800 voodikohta (suveperioodil). Peale selle külastab aastas tuhandeid inimesi meie turismiatraktsioone. Meie looduskeskkond annab võimaluse külalistele siin puhata ning toob meie inimestele leiva lauale.

Detsembrikuu viimasel päeval on paslik heita pilk sellele, mis ootab ees. Järgmisesse aastasse oleme planeerinud mitu olulist arendust kõikjal vallas. Ees ootavad Viitina pargi ulatuslikud renoveerimistööd. Pingutame selle nimel, et Ööbikuorg saaks uue ilmastikukindla ainulaadse disainiga vaatetorni, peale selle investeerime uuel aastal kogu Ööbikuoru ala arendamisse uue viidamajanduse ja puhketaristuga. Rõuge koolihoov ja Viitina saavad laste rõõmuks uued tänapäevased mänguväljakud. Rõugesse rajame kompostimisväljaku, mille abil saame nõuetekohaselt käidelda kõik biolagunevad jäätmed, sh kalmistujäätmed. Sänna külla ehitame nüüdisaegse ja energiasäästliku tänavavalgustuse. Osaleme jätkuvalt üle-eestilises hajaasustuse programmis. Samuti teeme eeltööd, et saaks ellu viidud Rõuge tööstusala edasiarendus (sh ettevõtlusinkubaatori rajamine) ning Rõuge aleviku vee- ja  kanalisatsioonitaristu kolmanda etapi tööd. Kindlasti soovime jätkata noorte perede kruntide programmiga, pakkudes peredele väga soodsalt ehitusõigusega krunte.

Tulevikku vaadates on meil seoses ees ootava haldusreformiga väike murekorts palgel. Oleme veendumusel, et Rõuge vald haldusreformi ei vaja, sest saame riigi poolt meile pandud ülesannetega hakkama. Kuid kuna riik on võtnud eesmärgiks viia haldusreform läbi 2017. aasta kohalikeks valimisteks, siis on meie olulisim väljakutse leida Võrumaa jaoks parim haldusmudel. Viimasel paaril aastal on tihenenud Rõuge ja Haanja valla koostöö. Ühised tegevused on olnud edukad ja mõlemale poolele palju andnud, mille toel on parem ka haldusreformile vastu minna. Kahekesi aga ei küüni me riigi ette antud kriteeriumite piiridesse ning peame vaatama naabrite suunas. Kuhupoole liitumissuund seada, seda näitab saabuv aasta ja loodetavasti saame selle positiivsetest tulemustest lugeda kümne aasta pärast Võrumaa Teataja erileheküljelt.

Soovime Rõuge valla poolt kogu Võrumaale uueks aastaks rohkelt õnne, julgeid pealehakkamisi, tarku otsuseid ja palju kordaminekuid.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD