Menu

8 nippi, kuidas alustada teekonda spordiga ja hoolitseda oma tervise eest

  • Kirjutas SISUTURUNDUS

Järjepidev sporditegevus avaldab positiivset mõju lisaks kaalunumbrile ka sinu tervisele, immuunsüsteemile ja energiatasemele.

Veelgi enam, trenni tegemine on parim vahend halva tuju või depressiooni vastu. Seega klišeena kõlav ütlus “terves kehas terve vaim” on vägagi tõene väide.

Järgnevalt anname mõned näpunäited, kuidas alustada oma teed sportlike eluviiside suunas.

Leia sobiv spordiala

Kas sinu jaoks on oluline kambavaim meeskonnaspordi näol või eelistad pigem omaette treenida? Kas tahad keskenduda rohkem muskli kasvatamisele või võhma parandamisele? 

Kui leiad spordiala, mis sulle päriselt meeldib, on see väga nauditav kogemus ja pakub mõnusat pausi igapäeva rutiinidest. Õige spordiala valik muudab ka harjumuse tekitamise lihtsamaks. 

Tee eeltööd

Kui oled oma kriteeriumid paika saanud, tee veidi eeltööd ja otsi välja, mis alad sinu soovidega kattuvad. Sealt edasi saad juba välja valida konkreetse tegevuse. 

Näiteks iseseisvaks treenimiseks on head valikud jooksmine, ujumine või rattasõit.

Lihase kasvatamiseks võib olla hea mõte liituda mõne jõusaaliga. Kui otsustad iseseisvalt jõusaalis käimise kasuks, oleks esialgu mõistlik kaasata eratreener, kes jälgib, et treeniksid efektiivselt ja turvaliselt.

Ära jää planeerimise etappi kinni

Valikuid on lõputult. Kui sa ei ole spordialas kindel, võid alati minna esimesse proovitrenni ja katsetada. Tihti on esimene trenn tasuta, seega katseta julgelt! 

Kõige raskem osa uue alaga alustamisel on oma hirmudest üle saamine. Iga tippsportlane on kunagi alustanud nullist ja esimesel katsetusel ei saagi kohe osav olla. 

Kõige tähtsam on lihtsalt alustada ning küll ka kogemused ja oskused järgi jõuavad.

Leia treeningpartner

Treeningpartner pakub lisamotivatsiooni ja toetust. Koos sportimine muudab treeningud lõbusamaks ja aitab püsida rajal. 

Kokkuleppeid iseendaga on kõige lihtsam “edasi lükata”. Kui aga oleme kellelegi teisele lubaduse andnud, siis seda on juba raskem murda.

Sea realistlikud eesmärgid

Alusta väikeste ja lihtsamini saavutatavate eesmärkide seadmisega. Seejärel liigu edasi ambitsioonikate eesmärkide suunas. Realistlikud eesmärgid aitavad hoida motivatsiooni ja vähendada vigastuste riski.

Kaalunumbrist olulisem on jälgida treeningrutiini tekkmist. Vali eesmärgiks näiteks 3 korda nädalas jõusaalis käimine ja sihi järjepidevust. Kui käid trennis samadel nädalapäevadel, on harjumuse tekitamine lihtsam.

Jälgi toitumist

Õige toitumine on oluline energia saamiseks ja taastumiseks. Järgi tasakaalustatud toitumist, mis sisaldab süsivesikuid, proteiini ja kasulikke rasvu. 

Lisaks veendu, et kulutad rohkem kaloreid, kui tarbid, proovi vältida ületöödeldud toitusid ja joo rohkelt vett. 

Soeta sobilik varustus

Mugavaks ja ohutuks treeninguks on tähtis, et valid spordialale vastavad vahendid, mugavad jalanõud ja sobivad riided. 

Enne, kui lähed uut varustust ostma, katseta valitud ala paar korda ja kui oled kindel, et leidsid oma spordiala, siis on aeg valida sobiv varustus. Kui soovid oma kulud kontrolli all hoida, võib abiks olla ESTO krediidiliin, mis pakub paindlikke maksevõimalusi treeningu alustamisega seonduvate kulutuste ajatamiseks. 

Ära unusta puhata!

Treeningute vahel on vajalik piisav puhkus. Uni, venitamine ja õige toitumine aitavad kehal taastuda ja valmistuda järgmiseks trenniks.

Ka 5 minutit venitust enne ja peale treeningut on oluline, et vältida ülepinget ja vigastusi. Lisaks annab see lihastele võimaluse taastumiseks ja kasvamiseks. 

Läbi spordi tervise eest hoolitsemine on investeering oma tulevikku. Õige planeerimise ja järjepidevusega avastad uusi võimalusi, parandad oma elukvaliteeti ja naudid iga sammu teel tervislikuma elu suunas. 

Loe lähemalt, kuidas ESTO makselahendused toimivad: https://arileht.delfi.ee/artikkel/120060196/esto-uuenduslikud-makselahendused-aitavad-klientidel-rahavoogusid-moistlikult-hajutada 

Tutvu enne lepingu sõlmimist tingimustega ja vajadusel konsulteeri spetsialistiga. ESTO AS krediidikonto kulukuse määr on 49,22% aastas järgmistel näidistingimustel: krediidilimiit 4000 EUR, fikseerimata esialgne (maksimaalne) intressimäär 40,70%, lepingutasu 0 EUR, igakuine haldustasu 0 EUR, krediidi kogusumma ja tagasimaksete summa 5467,67 EUR eeldusel, et krediit võetakse kasutusse viivitamata täies mahus ja tagastatakse 60 kuu jooksul igakuiste võrdsete osamaksetega.   

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD