Menu

.      

VASTUKAJA 2. veebruaril Võrumaa Teatajas ilmunud artiklile „Haigla ja haigekassa vaidlevad eriarstide üle”.

  • Kirjutas Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet

Patsiendi huvide kaitse on tervishoiupoliitikas kõige tähtsam

Eesti rahvastik väheneb ja vananeb, tuues kaasa rohkelt väljakutseid sotsiaalsüsteemile ja tervishoiule. Selleks, et nende arengutega edukalt hakkama saada, on patsiendi ja ka riigi seisukohalt oluline tagada nii riikliku ravikindlustuse jätkusuutlikkus kui ka riikliku haiglavõrgu haiglate võimekus.

Eestis välja arendatud solidaarne tervishoiusüsteem peab säilima. Kõik osapooled tervishoius on mõistnud, et muudatused on selleks vajalikud ning paremad tulemused saavutame koostöös. Mõistame samas ka haiglajuhtide muret, sest muutustega kaasneb alati ebamugavaid otsuseid. Seepärast peavad need otsused olema läbipaistvad ja kõigile osapooltele arusaadavad.

Sotsiaalministeerium koostöös Eesti haigekassa ja teiste osapooltega on praegu kaasajastamas riikliku haiglavõrgu arengukava. Uus arengukava koos rakenduskavaga peab andma kõigile osapooltele kindlustunde, et planeeritavad muudatused tugevdavad Eesti tervishoiusüsteemi ning peale demograafi liste arengute on arvestatud ka Eesti elanike muutuvaid tervisevajadusi. Kõik see eeldab ka patsiendi transpordiküsimuste, arstkonna ja patsientide teavituse ning maakonnahaiglate investeeringuvajaduste läbimõtlemist.

Haigekassa tagab arengukava valmimiseni patsientide huvide kaitse, sõlmides kolmepoolsed lepingud haigekassa, maakonnahaigla ning pädevuskeskusest haigla vahel.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD