Menu

.      

Peale gripiviiruse on aktuaalsed B- ja C-hepatiit

Võrus Lembitu tänaval asuvas Kesklinna perearstikeskuses patsiente vastu võtva doktor Anne Trummi sõnul on B-hepatiidi peiteperiood kuni pool aastat nakatumisest. Varajases staadiumis on haigusel külmetushaigusele iseloomulikud tunnused.      Foto: KADI ANNOM

TERVIS • Gripiviiruste puhang algas tänavu varem, juba detsembrikuus, ning on terviseameti väitel taas hoogustumas. Kokku on hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 1532. korral, neist 1418. korral on olnud tegu A- ja 14. korral B-gripiviirusega. Terviseametile teadaolevalt on hooaja algusest haigusesse surnud 20 inimest. Kõik kuulusid riskirühmadesse, neist üks oli seitsmekuune laps, ülejäänud olid patsiendid vanuses 65 ja vanemad.

Peale gripi on päevakorras ka teised haigused. Näiteks on alates jaanuarikuu teisest poolest käimas C-hepatiidiga seotud kampaania. Kampaania koduleheküljel saab end testida C-hepatiidi riskirühma kuulumise osas. „Kui inimene osutub riskirühma kuuluvaks, siis saab pöörduda otse SYNLABi meditsiinilaboritesse üle Eesti. Võrus asub labor Jüri tänaval endise polikliiniku neljandal korrusel. Tasuta C-hepatiidi viirusevastaste antikehade analüüsi tellimiseks peab end enne registreerima SYNLABi koduleheküljel. Ainult sel viisil registreeritud ja laborisse pöörduvad esimesed 1500 inimest saavad testi teha tasuta. Edasi on hind Eesti haigekassa ja labori hinnakirja alusel. Kui piirarv saab täis, teavitatakse kindlasti ka üldsust. Vereprooviks ei pea olema söömata ega joomata. Positiivse proovivastuse korral suunab labor inimese otse infektsionisti vastuvõtule,” selgitab perearst Anne Trumm alanud kampaania üksikasju.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD