Menu

.      

Uhtjärv tõmbab ligi legendide uskujaid ja suvitajaid

  • Kirjutas Heleri Lakur

Üks legendidest räägib, et Uhtjärv ei ole alati Urvastes asunud, vaid ta on kusagilt tulnud. Seda tulekut olla keegi laps näinud ja hüüdnud: „Järv tuleb!”. Niipea kui laps seda hüüdnud, jäänud järv seisma oma praegusele kohale. Foto: HELERI LAKUR

VÕRUMAA ❯ Uhtjärv ehk Uhtijärv asub Antsla vallas Võrumaal Otepää kõrgustiku kaguserval Urvaste ürgorus. Uhtjärv on sügavuselt viies järv Eestis, selle sügavuseks on arvutatud 28 meetrit. Järves leidub allikaid ja järve voolab väike oja. Uhtjärve kaldaäärne muutus populaarseks pärast 2015. aasta korrastustöid, kui laiendati suplusala ja tehti kaldaäärsed puhtaks.

Ilusa liivarannaga järvekallas tõmbab ligi nii kohalikke kui ka võõraid. Siin jagub ruumi kõigile.

Rannas on võrkpalliplats, väike grilli- ja lõkkeplats, laulukaar ja pingid, murualal on ruumi päevitada ja kas või telkida. Endise vallavanema ja praeguse Antsla volikogu liikme Riho Rooni sõnul on ta siit kandist pärit ja mäletab, et vanemad inimesed rääkisid kogu aeg, et Uhtjärv on järsu kaldaga ja siia ei julgetud ujuma käia. „Ranna korrastustööde käigus aga selgus, et tegelikult on olemas ka rannariba, kust saavad ka lapsed vette minna. Järsuks läheb vesi alles kaugemalt,” teab Roon rääkida.

Uhtjärve ääres on ka eraldi paatide vettelaskmise koht, et kalameestel ei jääks kala püüdmata. Järvega käib kaasas mitu legendi. Selleks, et ürgoru ja legendidega tuttavamaks saada, peab järve ääres ise ära käima. Ühe kohaliku elaniku sõnul räägitakse siiani, et peale mäe otsas asuva kiriku olla üks kirik veepõhjas ja veel tänini on kuulda kirikukellade hääli.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD