Menu

.      

Kellakeeramise lõpetamine võib tähendada aastaringset talveaega

  • Kirjutas BNS

Võrumaa Teataja

Riigikogu Reformierakonna esimees Jürgen Ligi hoiatab, et kellekeeramisest loobumine võib lõpuks tähendada aastaringsele talveajale üleminekut.

"Erakordselt halb mõte on rääkida kellakeeramise lõpetamisest, ütlemata, mis oleks uus aeg," kirjutab Ligi sotsiaalmeedias. "Siit ähvardab aastaringne talveaeg, mis tähendaks, et juba augustis hakkab pimenema pärast kella 20 ja juunis tõuseks päike kella 4 asemel kell 3."

"Pikka aega varane valgus on unele igal juhul halvem kui mõnepäevane kohanemine kella nihutamisel, aga tõeliselt suur oleks kaotus pimeda hilissuve ja sügise kujul," selgitab Ligi. "Ka autosõit on valges palju lihtsam ja ohutum, aga suurim kaotus talveajast oleks äralõigatud vaba aja valikud ja rattahooaja lõppemine juba septembris."

"Seega on halvim lahendus üldse aastaringne talv, mis terendab sellise küsimusepüstitusega. Kellakeeramine on sellest nii palju etem, et teema pidanuks parem tõstmata jääma. Aga jah, keeramiseta suvi ehk aastaringi õhtu poole nihutatud valge aeg oleks kõige parem. Seda tulekski siis välja pakkuda," märgib Ligi enda postituses.

Soome on võtnud eesmärgiks mõjutada Euroopa Liitu loobuma suveajast ja sellega seotud kellakeeramisest. Soomlased andsid eelmisel aastal käima tõmmatud algatuse toetuseks üle 70 000 allkirja.

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministri Anne Berneri sõnul on valitsuse siht loobuda suveajale üleminekust kogu EL-is üheskoos. Ükski EL-i riik ei saa üksi kellakeeramisest loobuda – see peab sündima kõigi 27 liikmeriigi ühise otsusega.

Soome parlamendikomitee on välja selgitanud, et kellakeeramine põhjustab unehäireid, kahandab töövõimet ning võib viia ka tõsiste terviseprobleemideni.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD