Menu

.      

Võrukas armastab elavat tuld kaeda ja lesol kangeid konte turgutada

  • Kirjutas Sten Sang

OÜ Küttekolle pottseppmeister Rain Varik usub, et meistri parimaks visiitkaardiks on kõrge kasuteguriga ja tuleohutusstandardeid järgivad küttekolded, millel on ka silmailu pakkuv välisilme. Foto: BRETT KOEMETS

Võru firma OÜ Küttekolle pottseppmeister Rain Varik on 20 aasta jooksul teinud Võru-, Valga- ja Põlvamaal ning Tallinnas ja selle lähiümbruses umbes 500 tööd. Kliente jagub piisavalt. „Hooajast lähtuvalt võivad ootejärjekorrad olla kuni nelja kuu pikkused. Talv on tavaliselt vähem hõivatud aeg, sest talveperioodil on mõningatel objektidel töötamine komplitseeritud või isegi välistatud.”

Tööd pole tal seni otsida tulnud, see on leidnud tegija ikka ise üles. Varik usub, et pottsepa parimaks visiitkaardiks on kõrge kasuteguriga ja tuleohutusstandardeid järgivad küttekolded, millel on ka silmailu pakkuv välisilme.

Põdurad ihuliikmed soepingile

Kõige enam tuleb Rain Varikul ette pliitide ning soemüüride projekteerimist ja ehitamist. „Kohalikust eripärast tingituna lisandub tavaliselt soemüürile ka leso. Seal armastavad vanemad inimesed talvel oma kangeid konte soojendada, eakamad perenaised kuivatavad soepingil ravi- ja maitsetaimi ning sügiseti sibulaid,” kirjeldab meistrimees. Ta lisab, et kuuldavasti olevat veel 100–150 aastat tagasi olnud leso igas Vana-Võromaa majapidamises.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD