Menu

.      

Võru maakonna ja Võru linna vanimatest ehitistest ja muust läbi muinsuskaitsjate pilgu

  • Kirjutas Kalev Annom

Millised ruumid on tulevikus Võru kunstimajas? OÜ EPROK projekti (25. august 2017) kohaselt on kunstimaja põhikorrusel maja vasakus otsas ligemale 30ruutmeetrine käsitöötuba, mille kõrval 100 m2 kunstistuudio. Hoone keskele jäävad tualetid, korstnaruum, esikud. Paremas tiivas on graafika-, maali- ja kunstiklass (kokku 37,8 m2) ning savikoda (31,6 m2). Soojussõlme kõrval on pesemiskoht. Majal on ka kelder (26 m2) ja 142,5ruutmeetrine pööning ehk teine korrus, kus on galerii, saab töid raamida, toitlustusklass, kööginurk, puhkeruum, WCd. Kokku on teisel korrusel ruumi 142,5 m2. Terve maja kokku on 435,4 m2. Kunstimaja ees on ruumi autodele ja mõnusale välikohvikule. Projekti tellijaks on MTÜ Avatud Ateljee Klubi, eesotsas Ruti Jõgi-Rumvolt.

PABERLEHT> Kevadel, aasta kõige kaunimal ajal on muinsuskaitsepäev (18. aprill), millega algab muinsuskaitsekuu.

Muinsuskaitsekuu põimub muuseumipäevaga ja muuseumiööga maikuu keskel. Augusti viimasel päeval süttivad väga paljudes kohtades lõkked – on muinastulede öö. Kuu aega tagasi (12.–15. septembrini) tähistati Euroopa muinsuskaitsepäevi.

Nendest sündmustest ajendatuna palusime Võrumaa Teataja küsimustele vastama muinsuskaitseameti Võrumaa nõuniku Tiina Pettai, kellel täitus üleeile selles ametis täpselt aasta. Tema vastuvõtuaeg Jüri 12 on esmaspäeviti kella 13–16.

Milline on Võru ja Võrumaa olukord muinsuskaitse seisukohalt? 

Tiina Pettai: Maakonnas on kultuurimälestistena riikliku kaitse all 1994 objekti: 76 ajaloomälestist, 114 ehitismälestist, 774 arheoloogiamälestist ja 1031 kunstimälestist, mis valdavalt paiknevad pühakodades. Peale selle on Võru vanalinna muinsuskaitseala 549 hoonega, mille hulgas on ka kolm eraldi kaitse all olevat ehitismälestist.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD