Menu

.      

Omavalitsused kruustangide vahel

Koolide sulgemine on valus teema. Esiteks puudutab see aastakümneid, isegi aastasadu kestnud traditsioonide katkemist, paljudel juhtudel ka külakeskuse kadumist ja külaelu allakäiku. Väikekoolidest on pärit eestluse elujõud. Võib täiesti aru saada lapsevanematest, kes seisavad kui kaljud oma võsukeste õiguse eest omandada haridust kodulähedases koolis lapse jaoks harjumuspärases ja turvalises keskkonnas. Lapse õiguste eest seismine on iga lapsevanema püha kohus ja ega seda keegi peale lapsevanemate endi ei saa ega suudagi teha. On täiesti arusaadav, et lapsevanemad avaldavad survet omavalitsustele, et koolide sulgemist ära hoida. Koolide sulgemist ei suuda takistada isegi omavalitsuste ühendamine, nagu ilmnes Pühajärve kooli puhul, pigem vastupidi, eraldiseisvas Pühajärve vallas oleks kool suure näosusega oma tegevust jätkanud.


Teisalt avaldab omavalitsustele survet riigi keskvalitsus. Et säilitada ametnike palku, välisesinduste arvu ja tagada kaitsekulutused partneritele lubatud kahe protsendi piires sisemajanduse toodangust, on riigil vaja üleilmse majanduskriisi tingimustes kuskilt kokku hoida. Keskvalitsuse aparaati ei suudeta kärpida, lihtsam võimalus on piirata kohalike omavalitsuste tulubaasi.


Kokkuvõttes on viidud omavalitsused Eestis pankrotiseisu, kust väljavingerdamiseks on vaja omada võluri võimeid. Ilmselt ei tahaks keegi olla praegu omavalitsusjuhtide nahas, keda ühelt poolt pekstakse ülalt ja teiselt poolt tümitatakse altpoolt. Omavalitsuste eelarved on tõmmatud pingule kui pillikeeled ja need on iga hetk katkemas. Näiteks mullune lumekoristuse eelarve oli valdadel juba kevadeks lõhki, suvel elati võlgu ja sügisel tasuti viimaseid kevadisi arveid. Jumala õnn, et sügisel suurt lund maha ei tulnud – see oleks lihtsalt teedelt lükkamata jäänud.


Endisel õiguskantsleril, kohtuvaidluses Pühajärve kooli lapsevanemaid esindaval Allar Jõksil on ühelt poolt õigus: koolide sulgemiseks toodud volikogude põhjendusi edasi arendades tuleks ka Eesti vabariik sulgeda. Teiselt poolt on koolide sulgemine omavalitsuste jaoks sundkäik.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD