Menu

.      

Lõuna-Eesti vallajuhid ei poolda palgakärpeid ja koondamisi

  • Kirjutas Sten Sang

Põlva vallavalitsuses on õhus arutelu kulude vähendamise võimaluse teemal. Tõenäoliselt on vaja kulusid kärpida, kuid ei ole veel otsustatud, milliseid ja kui palju. Foto: INTERNET

Riiklik eriolukord on tugevasti kärpinud erasektori ettevõtete tulubaasi ning firmajuhid on krapsakalt läinud alluvate palganumbreid õhemaks viilima.

Toimetus uurib, kas avaliku sektori töötajate pangakontod samuti väiksemaid numbreid näevad. Selgub, et võrreldes naabervaldadega saab Võru linnapea Anti Allas vägagi tagasihoidlikku 2900 euro suurust brutopalka.

Läbimõeldud sammud

Tõrva vallavanem Maido Ruusmann teenib igakuise brutopalgana 3680 eurot ning abivallavanemad Aivar Uibu ja Lauri Drubinš kumbki 2760 eurot.

Vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Sokk tõdeb, et praegu konkreetseid otsuseid kulude kärpimiseks veel vastu võetud ei ole. „Vabariigi Valitsus on seni meile andnud selge sõnumi, et omavalitsuste tulubaasi säilitamisel tullakse appi ning rutakalt igaks juhuks oma kulusid ja investeeringuid kärpida ei soovitata. Sellest infost on lähtutud ka Tõrva vallavalitsuses,” märgib ta.

Hoolimata eeltoodust on Tõrva vallavalitsuses arutatud stsenaariume, kuidas tulude langedes vajaduse korral eelarvekuludele katet leida ja kulusid vähendada. Põhimõtteliselt on selleks kolm peamist osajaotust: tööjõu- ja majanduskulu ning investeeringud. Kõigi kolme osas on toimunud mõttevahetused ka numbrites ja konkreetsetes objektides. Stsenaariumid on läbi arutatud, et vald oleks vajaduse korral valmis operatiivseid meetmeid rakendama.

Marianne Sokk möönab, et praegune situatsioon on kirjeldatud küsimuses number üks ja sellest ka lähtutakse. „Kui ilmneb põhjendatud vajadus Tõrva vallavalitsuse tööjõule kuluvat summat eelarve tasakaalustamiseks vähendada, siis seda tehakse,” lubab ta.

Keskmise palga järgi

Otepää vallavanem Jaanus Barkala teenib kuus 3500 eurot ja abivallavanem Kajar Lepik saab 2600 eurot. Vallavanema palk on vallavolikogu otsuse kohaselt Eesti keskmise brutokuupalga 2,5kordne määr kalendrikuus. Abivallavanema palk on 75 protsenti vallavanema töötasust. Statistikaameti andmetel oli aastal 2019 keskmine brutokuupalk Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides 1407 eurot.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD