Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /data01/virt3788/domeenid/www.vorumaateataja.ee/htdocs/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Viis Võru vaprat toiduvalmistamise lahingus

Esimese söögitegija Tiit Soosaare söögivalmistamist sai teleekraanilt vaadata eile õhtul. Jälgi nädala jooksul TV3 ekraanilt, kuidas läheb toiduvalmistamine teistel võrumaalastel, ja loe kokkuvõtteid ka Võrumaa Teatajatest. Foto: AIVE HANSITELESAADE • „Igal nädalapäeval on TV3 saates „Õhtusöök viiele” kaamerate ees süüa tegemas viieliikmeline seltskond, kellest iga osaleja valmistab õhtusöögi ja kostitab ülejäänuid. Külalised hindavad võõrustaja oskusi ja nädala lõpuks selgub võitja. Kuna söögitegijate kamp on alati värvikas, tutvutakse toiduvalmistamisele lisaks ka osaliste elu-oluga ja õhtusöögilauas võetakse jutuks kõige erinevamad teemad. Seega pakub saade kokandusnippide kõrval ka ootamatuid üllatusi ja lõbusat vaatamist.” – nii reklaamitakse saadet mitmel pool ajakirjanduses juba pikka aega. Nüüd jõudis toiduvalmistamise järg võrulaste kätte. Kuidas võrumaalastel tegelikult läks, seda püüame meiegi põgusalt jälgida.


Võistlemas oli niisiis viis inimest: turismitalu omanik Tiit Soosaar, sportlane Silja Suija, sepp Peeter Reemann, leivakombinaadi töötaja Hillar Irves ja Hämsa puhketalu noorperenaine Kädi Helstein. Kasutada võis ka abilist. Kuidas neil kõigil läks ja millest räägiti, anname teada siis, kui võistlus läbi ja kohad teada.


Arossa talu peremees Tiit Soosaar oli esimene, kes saates „Õhtusöök viiele” söögilahingus sõna sai (teleekraanilt võis teda vaadata eile). Kuidas tema ja ta abiline hakkama said, sellest rääkisime õige pisut. Mida Tiit Soosaar oma abilisega valmistas? Esimese roana oli laual peedi-küüslaugusalat, siis värskekapsasupp lambalihaga, hiljem lambapada metsaseente ja puuviljadega ning magustoiduks kohupiim rõõsa koore ja metsubinamoosiga. Kuidas kõik valmistatud oli, eks seda näinud ka eilsed televaatajad. Missuguse koha Tiit Soosaar sai, selgub saatesarja lõpus.


Ühist juttu teleekraanile palju ei jõua


Meid pani imestama saate aeg ja see, kui vähe sellest jutust, mis õhtusöögilised isekeskis räägivad, tegelikult teleekraanile jõuab. Paar nädalat tagasi tehtud saade kestis teleekraanil napilt 25 minutit. Tegelikus elus on aga saate pikkuse maksimum kümme tundi, mõnikord ka pisut vähem. Süüa hakati tegema kella 14-15 ajal, et kella 19-20 ajal lauda istuda. Lauast tõusti lõpuks nii kella 23-24 paiku. Tiit Soosaar leidis, et saade võinuks teles vähemalt tund aega kesta, sest siis oleks osa jututeemadest ka televaatajateni jõudnud. Nii see aga paraku polnud, sest näidata tuli alla pooletunnise saate jooksul kõike: toiduvalmistamist, juturääkimist, esinemist, hindamist.
Millest rääkis Tiit Soosaar? Eks ikka mahepõllundusest, sest see on talle südamelähedane teema. Soosaare sõnul võiks sellest kõigest olla lausa eraldi saade. Eks ole näha, kas saate tegijad seda ka kuulda võtavad.


Nagu öeldud, oli Tiit Soosaare ning tema abilise valmistatud toit mahe ja lihtne, road alates metsaandidest ning lõpetades lambalihaga. Soosaarel on kogu kraam, millest ta toitu valmistab, mahetootmisest tulnud. Eks sellel teemal ta ka juttu puhunud. Kuidas see vastu võeti, jõuab teleekraanilt pisut ka vaatajateni.


Võib-olla tuleb meie lehe veergudel kunagi mahetootmisest ka pikemalt juttu, aga praegu on meil õige aeg ära vaadata toitu valmistavad võrumaalased, et siis igaühelt paar sõna kinnituseks saada, et „Õhtusöök viiele” on üks väärt saade.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD