Menu

.      

Võru linnas tehakse häda nuka taade

Tuletõrjeühingu esimees Kalju Vaab näitab kohta kirikukooli kõrval, kuhu inimesed käivad olude sunnil häda tegema.   Foto: Võrumaa TeatajaPUUDUS • Võru linnas pole juba mitu aastat avalikku käimlat, mistõttu inimesed peavad oma häda tegema nurga taha ehk, nagu Võrus üteldas, nuka taade. Kui küsida Võrus ettejuhtuvatelt inimestelt, kus käiakse häda tegemas, siis nii just vastataksegi: „Nurga taga.” See tundub esiti uskumatu, aga paraku on see reaalsus: Võru tuletõrjeühingu maja juures, otse ajaloolise kirikukooli kõrval on seinaäär täis sirtsutatud ja sinnasamma on maha pandud ka paar tõsisemat häda. Isegi paber, millega tagumikku pühitud, lebab sealsamas kõrval. Keegi on aerosoolvärviga kirjutanud seina peale veel „WC”.


Pildil on näha roe, mis oli mõned päevad tagasi tehtud kirikukooli kõrvale nuka taade. Foto: Võrumaa TeatajaNii tegutsebki Võrus parema puudumisel ummamuudu käimla, mis on lahtise taeva all ja täiesti avalik. Seina äärde tehtud „kultuurkiht” vedeleb seal nädalapäevade jagu, kuni tuletõrjeühingu juhtkonnal kannatus katkeb ja see ära koristada lastakse. Nõnda kordub see juba päevast päeva, nädalast nädalasse ja aastast aastasse. Need, kes päris lageda taeva alla oma häda teha ei tihka, prõmmivad niikaua tuletõrjeühingu ukse taga, kuni nad sisse lastakse ja seal tualetti juhatatakse.

Tuletõrjeühingu ja koolimaja vahele seina äärde käiakse häda tegema vanast harjumusest, sest varem oli seal aastakümneid linna avalik käimla. Ehkki nõukogude ajalgi olid niisugused WCd (augud betooni sisse valatud) ropud ja koledad, sai vähemalt asjal käia ikka käimlas. Inimesed, kes kiriku juures bussi pealt maha tulid, said vähemalt kuhugi minna, sest otse kiriku seina äärde on veidi imelik oma häda teha.

(Loe edasi ajalehest või telli pdf.){jcomments lock}


20 PÄEVA ENIMLOETUD