Menu

.      

Haldusreformi jää juba liigub

Reedeselt regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri kohtumiselt Võrumaa omavalitsusjuhtidega jäi kõrvu mõte, et haldusreformi osas on jää liikuma hakanud, aga ta liigub väga aeglaselt.


Siim-Valmar Kiisler esindab valitsusliidus IRLi, mille üks osa, Isamaaliit, alustas haldusreformi kavaga juba üle kümne aasta tagasi, kui siseministri ametit täitis Viljandi kooliõpetaja Tarmo Loodus. Siis oleks asi endiste kihelkondade põhiselt peaaegu et ära tehtud, aga Mart Laari teise valitsuse partner Reformierakond hüppas alt ära, kuna nõnda loodeti saada omavalitsusjuhtide toetus Toomas Savi presidendiks valimisele. Saatuse irooniana ei saanud Savist presidenti, tema eest napsas koha ära rahva lemmik Arnold Rüütel, kelle kampaaniat tegi praegune Võru linnavolikogu liige Toomas Paur. Pikalt ja põhjalikult ette valmistatud haldusreform jäi tegemata ja asi on vindunud enam kui kümme aastat.


Sarnaselt Tarmo Loodusega käib praegu mööda Eestit haldusreformi tutvustamas regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Erinevalt Loodusest pole Kiisleril mingit kindlat varianti välja pakkuda ega valitsusjuhi seljatagust ja toetust, mistõttu võib tema juttu võrrelda lihtsalt suust sooja auru väljaajamisega. Tõsi, mida ka Kiisler ise tunnistas, praegu on hakatud haldusreformi asja tõsisemalt arutama, sest paljud omavalitsused on majanduskriisi ajal väga raskesse seisu sattunud.


Üks ilmekas näide hättasattunud omavalitsusest on Võrumaa Misso vald, mille suutmatust leida omale liitumiseks paarilist mainis ka minister Kiisler, küsides, mida Misso valla inimestega teha, kas nad maha kanda? Ta märkis missioonitundele rõhudes, et pole ilus lasta asjadel minna nii, nagu nad lähevad. Misso valda näiteks tuues võib öelda, et haldusreformi asjaajamine senisel passiivsel kujul on ummikusse jooksnud. Kuivõrd valitsuse juhtiv pool, Reformierakond on seisnud reformile vastu, siis võib muudatusi tuua ainult tõsisem valitsusremont, kus rahva poolehoidu kaotav Reformierakond asendub valitsuses kellegi teisega.

20 PÄEVA ENIMLOETUD