Menu

.      

Võru noortekeskus – kõigile noortele avatud

Vasakult Kristina Kraani (noorsootöötaja), Einike Mõttus (juhataja), Stiina Kütt (noorsootöötaja) Võrumaa noorte partnerlusseminaril Võru Kesklinna gümnaasiumis käesoleva aasta septembris.  Foto: ERAKOGUKESKUS • 2003. aastal loodi kahe liikme, Võru linna ja Võru valla, koostööl MTÜ Võru Noortekeskus ning toona alustati tegevust Tartu tänaval. Praegu asub noortekeskus 2006. aastal renoveeritud Liiva tn 21 hoones. Järgmisel aastal on noortekeskusel tulemas kümnes juubel ning sellega seoses kavatsetakse koostada ajalugu kajastav fotoraamat koos noorte ja töötajate meenutustega, mida on kindlasti põnev lugeda ja uurida nii valmimisjärgselt kui ka hilisemas tulevikus.


Noortekeskuse juhatusse kuuluvad kahe omavalitsuse esindajad, üks noor ning juhataja Einike Mõttus, kes teeb igapäevast tööd koos noorsootöötajate Stiina Küti ja Kristina Kraaniga. Hetkel on majas lisaks veel viis praktikanti. Arvutivõrkude praktikandid tutvustasid näiteks lisaks võrgu ja arvutite hooldustööde tegemisele ka oma eriala ning jagasid noortele teadmisi nii ohutust interneti kasutamisest kui ka arvutite valimisest. Turismikorralduse praktikandid on keskendunud ürituste korraldamisele ja koostöö arendamisele teiste organisatsioonidega. Üks praktikant on noortekeskuseni jõudnud töötukassa kaudu ja noore tööotsijana soovib ta katsetada noorsootöötaja ametit. „Algul oli ta vabatahtlik. Ta soovib saada noorsootöötajaks ja ma näen temas potentsiaali. Praktikantide ja vabatahtlike arendamine on üks noorsootöö osa, sest nemad on samuti noored. Ise olen niinimetatud individuaalse noorsootöö usku,” ütleb Einike.

„Olen lõpetanud maaülikooli aianduse eriala,” ütleb Einike, kellel käes magistrikraad. „Kui olin ülikooli lõpetav ema, hakkasin otsima väljakutset. Mind kaasati noorte mentorite programmi, läbisin vastavad baaskoolitused ja alustasin noortementorina, kuni keegi saatis mulle tööpakkumise Võru noortekeskuse juhataja kohale. Kandideerisin viimasel minutil. Võru kohta oli suhteliselt tihe konkurents,” räägib Einike ja lisab, et tegelikult ei olegi väga erinev, kas kasvatad taimi või lapsi – oluline on keskkond, sest alused on samad. „Kui taimeriigis vajab iga liik erinevat keskkonda ja tingimusi, siis samamoodi vajavad erinevaid lähenemisviise inimesed. Olen juhataja olnud kaks aastat. Arvan, et jään ka tulevikus noorsootöö valdkonda, sest see on minu kutsumus. Olen mõelnud sotsiaalse ettevõtluse peale, võib olla ühendan ühe eriala teise erialaga,” kirjeldab Einike.

20 PÄEVA ENIMLOETUD