Menu

.      

Laupäeval võis Võrus külastada jõululaata

Foto: MAILIT PAJULAAT • Jõulusigin-sagin loob jõulutunnet – nii ka jõululaat. Juba kaheksandat korda korraldati Võrus jõululaata. Laada asukoht oli selleks väga sobiv – linna jõulupuu vahetus ümbruses Kesklinna pargis. Mõnusat meeleolu suurendasid kaunis muusika ning Võru linna erinevad tantsu- ja laulurühmad. Õhus oli piparkoogihõngu ja vorstilõhna, nii nagu jõuluajale kohane. Laste rõõmuks oli kohal ka jõuluvana ning ringi silkasid veel jänese- ja karukostüümis tädid. Koos nendega võis teha pilti, sosistada jõuluvanale oma jõulusoovi või tema habemele pai teha.


Laada kava oli üsna traditsiooniline – pisikesed said end proovile panna mitmesugustes võistlustes ja samas kuulutas linnapea Jüri Kaver välja jõulurahu. Päeva üks olulisemaid ettevõtmisi oli aga heategevusliku oksjoni korraldamine. Foto: MAILIT PAJUNimelt korraldati Võru linna vähekindlustatud perede laste toetamiseks jõuluoksjon, kuhu erinevad ettevõtted olid heategevuse korras andnud oma tooteid. Nii läks oksjonile Valio, Eesti Pagari, Taarapõllu talu ja Ritico kinkekotte, Leoki kalu, erilisi piparkooke, Timo keraamikat, Kubija hotelli, spordikeskuse ning Võru Tarbijate Ühistu kinkekaarte. Ka Võru linnavalitsus oli ühe kinkekoti oksjoni jaoks andnud. Kui ostmisest näiteid tuua, siis meelde jäi, et näiteks Eesti Pagari üks kinkekottidest, mille alghind oli neli eurot, müüdi maha 13 euroga, ja Taarapõllu talu kinkekott, mille alghind oli kolm eurot, 11 euroga. Suurima summa, 20 euroga müüdi maha Valio juustu kinkekott ja samuti Võru Tarbijate Ühistu kaks kümneeurost kinkekaarti. Kokku saadi vähekindlustatud perede laste toetuseks üle 300 euro.


Foto: KALJU KUUSIKLaadalt võis aga igaüks enda jaoks midagi erilist leida. Kui mõni ostis endale tavapäraselt laadavorsti või -sinki, siis kindlasti oli neid, kes laadalt erilisi jõulukinke otsisid. Selleks aga ei pidanud palju ringi vaatama – tundus, et peaaegu üle ühe müügipunkti müüb keegi käsitöökaupa: sokke, kindaid, puidust esemeid, kauneid ja lustakaid isetehtud mänguasju ning palju muud taolist. Müüdi ka mett ja hoidiseid, viimastest olid ehk erilisemad küülikulihast tehtud konservid. Müügil oli ka kardinaid, lõngasid, vaipu, keraamilisi kruuse ja muud eluks vajalikku, samas oli mitmeid õnneloosimüüjaid. Näiteks ühes kohas oli võimalik õnneloosi ostuga toetada Rõuge vähekindlustatud lapsi, teisal aga Võru Päkapiku lasteaeda, kes oli traditsiooniliselt jällegi jõululaadal esindatud. Ka Võrumaa turismiinfokeskuse telgi juurest võis läbi käia – sealt sai infot Võrumaa talviste tegevuste kohta ning proovida kohalikku suitsupekki ja koduleiba.


Loodetavasti korraldatakse järgmiste aastate detsembrikuudelgi jõululaatasid – kuigi sel ajal on enamasti päris külm, loob laatki omal moel jõulumeeleolu ja annab võimaluse leida lähedasele eriline, võib-olla isegi kodukootud kingitus.

PILDIGALERII

20 PÄEVA ENIMLOETUD