Menu

.      

Karu teekond Gruto loodusparki

Selles kastis  reisib Miša uude elukohta. Foto: JOOSEP AADERKARUJÕMPSIKAS • Alaveski loomapargis 7. jaanuaril sündinud üks karupoegadest alustas eile hommikul teekonda Leedus asuvasse Gruto loodusparki. Korraks tehti peatus Võrumaa veterinaarkeskuses, kust võeti viimased paberid ja sõit algaski. Karupoeg on nüüd peaaegu aastane, uues kohas tuleb tal talveuinakuaeg üle elada.


Kui saabub kevad, võib tõenäoliselt Gruto looduspargis näha uut paarikest karusid jalutamas: Mašat ja Mišat. „Mis sellele karule ikka nimeks panna, kui Miša,” naeris Rein Kõiv.


Valge kaubik, kust istmed välja võetud, on karu ja tema puuri päralt. Rein Kõiv ütles, et puur koos karuga olid kaunis rasked bussi peale panna, aga saadi siiski hakkama. Karu vaatas mõni aeg ringi, et mis nüüd juhtus, ja keeras siis magama. Ju sai kõik hästi ja õigesti tehtud.


Praegu ei tea veel, kuidas Miša elu uues kohas minema hakkab, kuid tõenäoliselt rahulikult. Poegi saab karu alles umbes kolmeaastaselt.


Viis kilomeetrit Lätini, 100 Venemaani – laias laastus võib nii öelda Alaveski loomapargi asukoha kohta, sest Mõnistest mööda sõites ja siis paremat kätt teeäärse sildi juurest ära keerates jõuabki sinna. 14 aastat tagasi ei kujutanud Ele ja Rein Kõiv ette oma elu loomade keskel, sest Ele töötas lasteaiakasvatajana ning Rein metsas traktoristina, ent nii läks. Nüüdseks on loomapark peaaegu välja ehitatud, seal on isegi loomade niinimetatud sortiment muutunud, sest peremees vaatab, missuguseid neljajalgseid on mõistlik pidada. Nii ongi paljud sulelised ära antud ja neljajalgsed asemele toodud.


Karude loomaparki tulek on pererahval selgelt meeles. Esimesena tuli Harri, siis Mõmsik ja nüüd on nende pojad juba aastased. Ühel neist seisab ees juba uutmoodi elu.


Alaveski karud on peagi talveuinakusse suikumas. „Mis neil muud teha, on teised ennast nii paksuks nuumanud. Isa Harri on nõnda priske, et taguots ei taha kuudi uksest sisse mahtuda, tuleb lausa pressida,” naerab Ele. Ega ülejäänud karudki eriti kõhnemad pole. Nüüd jääb oodata vaid kosutavat talveuinakut. Reisimehest karule, kes esialgu sai nimeks Miša, aga soovime õnnelikke päevi Gruto looduspargis uute sõprade seltsis ja et ta ei unustaks ikka väikest talve-uinakut teha!

20 PÄEVA ENIMLOETUD