Menu

.      

Kodukohakampaania „Mulle meeldib Rõuges!”

Otsuste tegemisel ollakse Rõuge vallas avatud kõikidele ettepanekutele, tähtis on ka kohalike noorte arvamus. Vallavanem Tiit Toots tutvustamas noortekeskuses valla tulevikuplaane. 	 Foto: Karel SaarnaKODUKOHT • Rõuge vald kutsub üles inimesi, kes elavad Rõuge vallas, tunnevad rõõmu ja saavad kasu kohalikest teenustest, aga pole veel end ning oma peret elukohajärgselt Rõuge valda registreerinud, seda veel enne aasta lõppu tegema. See võiks olla inimeste tänavune missioon.


Täpne ettekujutus valla elanikkonna suurusest muudab vallaelu planeerimise efektiivsemaks ja annab võimaluse jälgida näiteks toimetulekutoetust vajavate inimeste, pensionäride, noorte perede probleeme. Samuti kergendab stabiilne elanike arv valla eelarve olukorda ja aitab vallal tagada erinevate kohustuste täitmist. „Rõuge vallast on aastatepikkuse töö tulemusel kujundatud hea elukeskkond, kus hoolitakse väikestest ja suurtest, noortest ning vanadest. Kampaania käigus kutsume uusi peresid valda elama, et seeläbi rahvaarvu suurendada. Elujõulise piirkonnana tõuseb meie valla võimekus veelgi,” sõnas Rõuge vallavanem Tiit Toots.


Mida pakub Rõuge vald oma elanikele?


Lisaks kõigele pakutavale on Rõuges imetlusväärne loodus ja vaatamisväärsused.    Foto: BIRGIT PETTAIKoolilastele on lastesõbralik ja hubane Rõuge kool, kus hea põhihariduse kõrval saavad mitmekülgset tuge ka erilisemate vajadustega lapsed. Hästitoimivad koolibussiringid sõidutavad koolijütse ja lasteaiapõnne nii hommikul kui ka õhtul.


Mudilaste jaoks on paar aastat tagasi täielikult ümber ehitatud lasteaed, kus on neli rühma ja vahva välismänguväljak ning bassein. Kõik lasteaialapsed läbivad ujumise algõppe kursuse. Lasteaia juures käib koos beebi- ja mängukool, kus käivad koos mudilased vanuses kolm kuud kuni kolm aastat. Üks lasteaia rühmadest tegutseb ka Viitinas.


Rõuge vald on eriliselt uhke ka oma noorsootöö üle, mida peetakse parimaks kogu Eestis. Igale noorele on loodud mitmekülgsed eneseteostusvõimalused ja noored saavad tänu noorteprojektidele reisida üle kogu Euroopa. Noortetoad tegutsevad ka Viitinas, Nursis ja Sännas.
Vallas tegutseb palju spordiklubisid. Spordifännidele on lisaks spordihoonele ehitatud ka täismõõtmetes jääväljak, skatepark, jalgpalli- ja golfiväljak, Kiidi talvepark ning motokrossirada.


Rõuges on suur hulk tegusaid mittetulundusühinguid ja seltse pritsimeestest sussisahistajateni, lisaks tegutseb aktiivselt 20 külavanemat. Kultuurikalender on huvitav ja eriilmeline tänu Sänna kultuurimõisas, Rõuge rahvamajas, Viitina loodushariduskeskuses ning valla mittetulundusühingutes ja külades toimuvale. Kõik vabakonnad on aktiivsed piirkonna arenguvedurid. Vald toetab vabakondade liikumist nii moraalselt kui ka finantsiliselt.  


Ettevõtjate pakutavate teenuste hulk on mitmekesine. Olemas on tankla, kauplused, sularahaautomaat, juuksur, massöör, autoremonditöökojad jne.


Rõuge on tuntud turismipiirkond. Vallas tegutseb arvukalt majutuskohti ja aktiivturismiteenuse pakkujaid. Külalisi tervitavad seitse järve, Ööbikuoru keskuses asuv turismiinfopunkt, „Eesti ema” monument, ööbikulaululine ürgorg jne.


Ühendus maailmaga


Rõuges ja suuremates külades saab kasutada avalike internetipunktide teenuseid. Loodud on mitmeid tasuta Wifi alasid. Kodanikele pakub teavet vallas toimuvast valla infoleht. Uudiseid ja otseülekandeid kohalikust elust toodab Rõuge TV.  Vallas on neli raamatukogu: Rõuges, Nursis, Sännas ja Viitinas. Lisaks on oma raamatukogu ka koolil.


Toetus ja hoolivus


Rõuges töötab hooldekodu ja jagatakse erinevaid sotsiaaltoetusi. Sotsiaalosakonna juhataja, avahooldustöötaja ning lastekaitsespetsialist on alati olemas nende jaoks, kes vajavad rohkem toetust ja hoolt. Tervisekeskuses abistavad elanikke perearst, apteek ja hambaarst.


Kohapealseid muresid aitab lahendada piirkonnapolitseinik. Ka priitahtlikud pritsimehed on ööpäevaringselt valmis kodanikele appi tõttama.


Taaskasutuskeskusest saab tasuta rõivaid ja majapidamistarbeid ning sinna võib tuua mittevajalikke, kuid korralikke riideid ja esemeid abivajajatele jagamiseks.


Hingehoiu tagab Rõuge Maarja kirik, mille juures on piirkonna suurim kogudus, kus toimuvad leerikooli tunnid, tegutsevad pühapäevakool ja kauni kõlaga kogudusekoor. Valla territooriumil asub kolm kalmistut.


Säästlik tarbimine


Valla säästva energia lahendusi esitleb ja propageerib sihtasutus Rõuge Energiakeskus läbi oma tegevuste ja Rõuge energiapargi objektide. Tuulegeneraatoriga vaatetorn, „vesioinad”, hüdrotöökoda-muuseum, maasoojuse ja päikeseenergia kasutamine – see on vaid osake energiapargist. Vald on järjepidevalt viinud avalikke objekte üle taastuvenergiale – kooli ja noortekeskust köetakse maasoojusega, hooldekodu saab suvise tarbevee päikesekollektorite abil. Tulevikus on plaanis vallamaja ja rahvamaja üleviimine maasoojusküttele.


Tule meile elama!


Rõuge valda elukohta otsivatele inimestele on abiks kinnisvaraportaalis kv.ee asuvad müügikuulutused, kust leiab nii talude-majade, korterite kui ka maatükkide pakkumisi. Vald pakub omalt poolt Rõuge alevikus Rahu tänaval hoonestusõigusega elamukrunte ja Heedu külas, kauni Pärlijõe kaldal asuvat elamumaad.


Rõuge valla elanikuks registreerimiseks on kaks varianti:


1. Täida elukohateade internetis, mida saab ID-kaardi ja kaardilugeja olemasolul teha riigiportaalis www.eesti.ee.


2. Tule Rõuge vallamaja kantseleisse, kus on võimalik elukohateade esitada paberkandjal. Küsi lisa tel 785 9312 või See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..


Kõigi sel aastal Rõuge valla elanikuks registreerunud inimeste vahel loositakse välja erinevad auhinnad vanuserühmade kaupa. Loosimine toimub uue aasta alguses Rõuge TV otse-eetris.


Kui soovid elada looduskaunis ja oma elanikest hoolivas vallas, siis tule Rõuge valda elama! Loe veel lähemalt: rouge.kovtp.ee/et/kodukoht.

20 PÄEVA ENIMLOETUD