Menu

.      

Kuuse metsast toomine on suur jõulurõõm

Agu Palo Kubjal Võrumaa metskonna maja juures kuuskede seltsis. Need puud võivad rahumeeli jõulust jõuluni rohelist ilu pakkuda.	  Foto: JOOSEP AADERJÕULUPUUDEST • Tänavu saab lisaks riigimetsa majandamise keskuse (RMK) kodulehele riigimetsast sobiva jõulukuuse leidmiseks infot ka mobiilirakendusest, kus on kaardistatud 145 sobivat kuusekohta üle Eesti. Riigimets on avatud ööpäev läbi, igaühel on võimalus tuua jõulukuusk juba oma traditsioonilisest kohast või avastada uusi kuusekohti riigimetsas. Käisime kolmapäeva varahommikul Kubjal Võrumaa metsakonna metsaülema Agu Palo juures asja uurimas – küsisime temalt, kuidas saab kuuse metsast koju tuua?


Kas kuuse võib metsast ka ise tuua?


„Võib, kui on täidetud vastavad formaalsused. Kindlasti tuleb kuuse eest tasuda ja seda saab teha kas mobiiltelefonimaksega kohapeal või enne metsaminekut internetipangas. Paljudel on metsas juba oma kuusekoht, kuid kohti on ohtrasti valida – üle Eesti saab valida 145 märgistatu vahel. Enne metsaminekut võiks külastada RMK kodulehte www.rmk.ee/kuuseke, kust saab kasulikku teavet. Internetist on kuuseinfot kerge saada. Kellel internetti ei ole, tulgu julgesti metsamajandisse, ajame asja korda. Ära ei aeta kedagi.” rääkis Agu Palo.


Riigimetsakeskus annab teada, et juhendatud kuuseretki enam ei toimu, sest kuuse saamine metsast on tehtud kõigile soovijaile võimalikult lihtsaks. Pealegi toimub looduskeskustes detsembris palju igasuguseid pereprogramme, kus valmistatakse kuuseehteid, käiakse metsas ja kust saab iga soovija kuuse kaasa viia.


Kui hindadest rääkida, siis ühe- kuni kolmemeetrise kuuse eest tuleb maksta kolm kuni 13 eurot. Enne metsaminekut võib ka maksta ülekandega internetipangas. Metsas peaks kaasas olema kviitung või dokument maksmise kohta. Olgu öeldud, et metskond ei müü kuuski, mis on juba maha võetud – see töö tuleb kuuseotsijal või -tellijal endal teha. Näiteks on juba jõulukuused omale ära tellinud ja nende eest ka tasunud Kreutzwaldi gümnaasium ning Parksepa keskkool. Ent valitud puu tuleb neil ise maha raiuda või siis kutsuda endale abiline.


Riigimetsakeskus on lastekodudele, mida Eestis on 45, nõus soovi korral kuuse tooma, kuid ühele lastekodule mitte üle kolme meetri pikkuse puu. Võrus küll pole lastekodusid, kuid näiteks Valgas ja Vanal Võrumaal Põlvas on.


Agu Palo ütles, et tänavune aasta oli kuuskedele hea kasvuaasta. „Puud kasvasid igal pool palju kõrgemaks. Oli parasjagu niiskust ja soojust,” rääkis Palo. „Aga jõulukuusele see vist kõige parem polnud, sest jõulukuusk peab olema mitte niivõrd pikk, kuivõrd kähar. Aga küllap kuuseotsijad leiavad riigimetsast endale sobiva puukese, mis jõulude ajal rõõmu toob,” tähendas Agu Palo.


Jõulud on ukse ees ja pole midagi ilusamat elusast puukesest toas. Ta ei pea olema tohutu kõrge, ta võib olla pisike, aga kui ta on elus puu, on temast ka rõõmu rohkem – mõelgem kas või sellele, missugust lõhna ta tuppa toob!

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD