Menu

.      

Rõuges küpsetatakse leiba-saia ja palju magusat

Veera nopib moorapead küpsetuspaberilt kokku, et siis kookidele pruunid šokolaadikübarad pähe teha … Foto: Joosep AaderMAGUSAMEISTER • Rõuge pargi ääres, peaaegu näod vastakuti, seisavad kaks hoonet. Ühes voolitakse väikesed inimesed suurteks ja teises vormitakse elutust (või ka elusast?) taignast leiba-saia, sadat sorti saiakesi – küpsiseid ja nüüd, enne jõule, lihtsalt pruune või värvilise kaunistusega piparkooke.


Praegu on just piparkoogiaeg – neid on Rõuge Pagaris palju ja erinevat värvi mustriga. Piparkoogid lähevad müüki mitmele poole Võrus, Antslas ja mujalgi.


Rõuge Pagari piparkoogid on maitsvad ja ega mustergi ole ainult paari värviga peale joonistatud, vaid ikka punase, kollase, rohelise, pruuni, valgega … Võib-olla jäi mõni toon veel mainimatagi. Päris soodsa hinnaga piparkooke saab ka Rõuge Pagarist osta.


Rõuge Pagaris töötab umbes kümme inimest ja juhib seda seltskonda Mati Sakhov. Et kirjutada kodusemalt, siis las ollagi Rõuge Pagar, kuigi tegelikult on tegu OÜga Võru Sako.


Mida siis tehakse Rõuge Pagaris?


Eks kõigepealt tuleb nimetada leiba, saia, igasuguseid saiakesi – küll liha, moosi ja kohupiimaga. Tehakse veel kondiitritooteid, küpsiseid, kui vaja, ka nimelisi ja pulmatorte ning põnevaid kringleid …
Meie saime jutule Tiina Kahriga, sest Mati Sakhov oli parasjagu sõidus.


Nägemata vaeva kõiki küpsetisi grupeerida, nimetame neid nii nagu meelde tuleb, sest meile, kui võhikuile ei saa seda ju pahaks panna. Tehakse moskva saiu, plaadikooke ja rullbiskviite, mida on nii sidrunikreemiga, kohupiimaga, mokakreemiga jne. Tiina nimetas veel kringleid, stritsleid, napoleoni kooki, õunakooki ja kohupiimarõngast ning kolme sorti burgereid. Hamburgerid on ka minev kaup, sest üks korralik burger teeb kõhu täis. Eriti on hamburgerid popid koolilaste seas. Ja miks ka mitte, kui ühest hamburgerist saab kõhu punni täis.


Tiina ütles sedagi, et toorainest pole ettevõttel kunagi puudus olnud. Näiteks jahu tuuakse üle kahe nädala Lätimaalt, see tähendab, et sealt on grammike odavam osta kui mujalt. Eks toote hind sõltu sellest, mis hinnaga tooraine kätte saadakse, aga praegu on hinnad normaalsed. Tiina ütles, et ka nende toodang on hinnalt ostjale sobiv. „Eks hindade kerkides peame ka meie pisut kallimalt müüma, aga mitte niipalju, et see kellelegi väga liiga teeks,” mõtiskles Tiina.


Tsehhiuks liikus ja meil tuli kange tahtmine sinna ukse taha vaadata ja kedagi pildile haarata. Küllap meist saadi aru ja nõnda pakutigi välja kondiiter Veera Tšugui, kes parajasti moorapeadega jändas. Saime aru, et sellest on vähe, kui nad ahjus ära küpsevad, neile peavad ka pruunid šokolaadikübarad pähe saama. Just neid seal tsehhis hakatigi tegema. Veera on töötanud Rõuge Pagaris kaheksa aastat ehk siis poole asutuse elueast. Nõnda pikaealisi on siin teisigi.


Rõuge Pagarist saavad Rõuges oma üritusi korraldavad organisatsioonid magusaid auhindu või niisama pärast ürituse lõppu magusat maiustamiseks.


Ütlemata on veel, et Rõuge Pagari tooteid viiakse päevas paar korda kohe kindlasti kolme autoga välja. Kõige paremini saab neid osta Võru turu kauplusest, Maksimarketist, Nöörimaa poest, ja mujaltki, lisaks ka Antslast, Tartust, Põlvast. Ja kindlasti ei öelda teile ära kui Rõuge pargi ääres olevast ettevõttest ise läbi astute. Ette tellida saab ka, kuid kuidas, sellest peab rääkima juba pagariäri inimestega.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD