Menu

.      

Kaitsevägi avas Seasongermaal uuendatud lasketiiru

Pildil on kaitseväelane uues tiirus tulejoonel, tema kõrval elektrooniline tabloo, kust on võimalik kohe näha laskmistulemust.   Foto: Võrumaa TeatajaUUENDUSED • Eile avasid kaitseministeeriumi ja kaitseväe esindajad Võru külje all Seasongermaal, võrukeelse nimega Tsiatsungõlmaal uuendatud lasketiiru. Tegemist on Baltimaade kõige uuema ja moodsama tiiruga, mis on varustatud elektroonilise sihtmärgisüsteemiga. Tiir asub endise nõukogude tankipolügooni territooriumil, kus oli väike lasketiir ja kus hiljem tegutses kaitseväe 500meetrine laskeväli.

„Meie kuperjanovlaste jaoks on see nagu esimese lapse sündimine perekonda,” iseloomustas tiiru avamist Kuperjanovi pataljoni ülem, kolonelleitnant Maidu Allikas. Ta lisas, et Nursipalu näol oodatakse tiirule järelkasvu. Praegu käiakse suurematest relvadest laskmas Tapal ja Sirgalas, ent sõit sinna on kulukas ning ohtlik.

Tiiru oli Tallinnast avama tulnud esinduslik delegatsioon eesotsas kaitseminister Urmas Reinsaluga. Võrumaalt tervitasid teda maavanem Andres Kõiv, Võru linnapea Jüri Kaver, Võrumaa Omavalitsuste Liidu juht ja Antsla vallavanem Tiit Tõnts, Võru vallavanem Georg Ruuda ning Rõuge vallavolikogu esimees Jaak Pächter.

Urmas Reinsalu ütles tiiru avades, et järgnevalt on kavas tiirud uuendada teistes väljaõppekeskustes, mis asuvad Jõhvis ja Tapal. Reinsalu tänas hea koostöö eest Võru vallavalitsust ja avaldas lootust, et sama hea koostöö kujuneb Rõuge vallavalitsusega seoses Nursipalu harjutusvälja arendamisega.

Kuperjanovi pataljoni kaitseväelased pärast laskmisharjutust. Foto: Võrumaa TeatajaUrmas Reinsalu ütles sõjaväe tulevikku kirjeldades, et lähema kümne aasta eesmärk on sõjaväelise kiirreageerimisvõime arendamine. Ta avaldas lootust, et kogu see kaks protsenti majandusest, mis Eesti eelarvest kaitsekulutusteks eraldatakse, läheb kaitsevõime tugevdamiseks. 2014. aastaks peaks välja arendatama korralikud ajateenijate elamistingimused.

Võrumaa Omavalitsuste Liidu juht Tiit Tõnts ütles tiiru avamisel, et kõik investeeringud, mis Võrumaale tehakse, on head.

Tsiatsungõlmaa lasketiir on 300meetrise laskealaga ja sellel on 24 laskepositsiooni. Kasutusel on Norra firma, ASi Kongsberg Mikroelektronikk elektrooniline sihtmärgisüsteem, tänu millele saavad laskjad lasketulemusi kontrollida senisest ajasäästlikumalt. Tiirul on poolkinnine konstruktsioon, mõlemas küljes muldvallid, vähendades müra ümbruskonna elanike jaoks ning tagades senisest suurema ohutuse.

Lasketiiru hakkavad kasutama Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenijad, kaitseväe lahingukooli õppurid ja kohalikud kaitseliitlased.

Lasketiiru maksumus oli ligi kaks miljonit eurot ja selle ehitas AS Skanska.

PILDIGALERII

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD