Menu

.      

Riigi juhtkond peab võrulasi ullikesteks

Teisipäevasel Võrumaa omavalitsusjuhtide kohtumisel riigi terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäega tuli viimase jutust välja, et riik peab võrulasi ullikesteks.

Kuidagi muud moodi ei saa põhjendada asjaolu, et riik soovitab Lõuna-Eesti haiglal osaleda Lõuna piirkonna kiirabikonkursil, kui tingimuste järgi on võitja juba ette teada: see on Tartu linna ja ülikooli kliinikumi asutatud Tartu Kiirabi Sihtasutus. Konkursi tingimused annavad selgelt eelise suurematele kiirabiettevõtetele, sest neil pole vaja juurde soetada autosid ja seega saavad nad konkursil paremad hinded. Võrumaa omavalitsused on protesteerinud sellise konkursi vastu, kuna see ei kehti Euroopa Liidus kehtivatele hanketingimustele ja muudes valdkondades tähendaks selline „konkurss” selle korraldajale kui mitte vangiminekut, siis vähemalt kohast ilmajäämist. Kui muidu on hankemenetlus Eestis lausa jumalik, siis kiirabiteenust peetakse millegipärast selliseks eriliseks teenuseks, mille jaoks riigihanke korraldamine ei kõlba. Teisipäeval ei suutnudki terviseameti esindaja Üllar Kaljumäe arusaadavalt põhjendada, miks ei saa kiirabiteenuse osutamiseks riigihanget korraldada. Kui muidu tuleb 10 000 euro maksumaksja raha kulutamiseks korraldada hange, siis kiirabiteenuse puhul läheb jagamisele 28 miljonit ilma mingi hanketa, kellegi suva järgi koostatud konkursi järgi. Tegemist on iludusvõistluse sarnase üritusega, kus rolli mängivad mitte hind ning kvaliteet, vaid subjektiivsed asjaolud ehk nii-öelda jõu- ja ilunumbrid.


Selle asemel et Võru inimesi lollitada, võiks kohe otse välja öelda, et Võrust on kavas üldhaigla ära kaotada ning kui pole seda haiglat, siis pole mõtet ka kiirabiteenusel. Siis on Võrumaa elanikel ja maksumaksjatel olukorra kohta palju selgem ülevaade ning inimesed oskavad teha paremini oma tulevikuplaane. Praegune pimesikumäng ei tule kasuks ei Võrumaa elanikele, kes niigi on asutuste koomaletõmbamisega palju kannatanud, kui ka kokkuvõttes otsustajatele, kes kaotavad inimeste kannatustega mängides oma hääled.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD