Menu

.      

Maa on uus linn

Viimased 100 aastat on inimesed liikunud maalt linna, nüüd on suund pööranud vastupidiseks.


Linnast maale kolimise põhjuseid on mitmeid. Kellele meeldib looduse ilu, kellele rahulik keskkond, kellele väiksem kuritegevus ja kellele võimalus omale ise toiduaineid kasvatada. Võrumaal peegeldavad maale tulemise trendi Misso valla algatus „Tule maale”, mis tegi väikse piiriäärse valla üle vabariigi tuntuks, ning elanike arvu tõus Rõuge ja Meremäe valdades. Maaomavalitsuste elanike arvu kerkimine üle mitmekümne aasta näitab kõige paremini aastakümneid väldanud trendi murdumist. Kui Meremäel võib elanike arvu kasvu põhjendada uue võimeka vallavanema ametisse asumisega, siis Rõuge puhul on tegemist valla juhtkonna aastatepikkuse sihikindla töö ja inimeste teadliku valikuga. Rõuge kool teeb silmad ette Tallinna parematele koolidele ja Rõuge looduskeskkond pole üks ilusamaid mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas. Talvise Rõuge vastu ei saa ilmselt mitte ükski teine koht maailmas. Riigikontrolli värske aruanne näitab, et Võru väiksed omavalitsused saavad lastekaitsega paremini hakkama kui mõned suured linnad.


Maale kolimine pole trendiks saamas mitte ainult Eestis, vaid ka näiteks USAs, kust paljud algatused üle maailma levivad. USAs on maale kolimine seotud eelkõige noorte suure tööpuudusega linnades ning toiduainete kallinemisega, mistõttu maal on noortel võimalik endale ise kvaliteetset toitu kasvatada ja sellega ära elada. Isegi Ameerika uued popid teleseriaalid nagu „Seadusesilm” („Justified”) ja „Banshee” kirjeldavad elu mitte suurlinnades, vaid väikestes omavalitsustes, vastavalt siis Kentucky ning Pennsylvania osariigis. Kui tähele panete, siis pikka aega maailmapealinnas New Yorgis elanud ja hiljem Tallinnas Eesti Maja pidanud Viido Polikarpus on ära kolinud maale, Sõmerpalu valda Klõbi külla, kus ta oma naise vanemate talule elu sisse puhub ja Võrumaa Teatajale arvamusi kirjutab.


Maale kolimise trendi silmas pidades pole mingit mõtet haiglaid maapiirkonnast ära kaotada, vaid neid tuleks hakata juurde looma.

20 PÄEVA ENIMLOETUD