Menu

.      

Linnar Priimägi: „Eestis võtab võimust võitlev harimatus.”

Linnar Priimägi puudutab oma saates „Valgust!” kultuurilise olemise suuri probleeme, näiteks eestlaste identsust eurooplastena ja maailmapärandi hoidjatena.   Foto: LIIS TREIMANN• „Kuni Eestis on kurjategijaid rohkem kui kunstnikke, ei ole kunstnikke piisavalt.” •

Üle nädala kolmapäeviti kell 22.20 on Tallinna TV eetris hariv ja intrigeeriv kultuurisaade „Valgust!”, mis on järelvaadatav internetis aadressil www.tallinnatv.ee. Sel puhul avaldas ajaleht Pealinn 28. jaanuaril intervjuu saate autori, tuntud imagoloogi ja kultuuriteadlase Linnar Priimäega, mille siinkohal ära toome.

Alustasite sel aastal Tallinna TVs saatesarja „Valgust!” juhtimist. Teleekraanil olete olnud ka varem, näiteks saates „Reisile minuga”. Mis andis tõuke ekraanile naasta?


Linnar Priimägi: Ega ma eriti naasegi, reisisaated peaksid jätkuma ja Tallinna TVs tegin ju 2011. aastal oma paarkümmend kultuurikommentaari – kultuuripoliitikast, teatrist, fotograafiast, ehtekunstist, tõlkekultuurist, kommunikatsioonist, käitumisest. Aga ma märkan, et meil praegu eetrisse antavad kultuurisaated tegelevad enamikus tühja-tähjaga, ei puuduta meie kultuurilise olemise suuri probleeme, nokitsevad külatanumal, nimetavad kunstiks disaini ja teaduseks innovatsiooni. Üks olulisemaid suuri kultuuriprobleeme praegu on meie identsus eurooplastena ja maailmapärandi hoidjatena. Sellele keskendun. Tallinn ei kanna enam Euroopa kultuuripealinna tiitlit, aga Euroopa kultuuripealinna nime võiks Tallinn edasi kanda küll.


Mis laadi saatega on tegemist ja millised saavad olema peamised teemad?


L. P.: „Valgust!” ei tee kultuurikroonikat, selleks on uudistesaated. Mind huvitavad probleemid, mis kätkevad ju igas kultuurisündmuses. Pooletunnine saade koosneb kolmest osast: „Valgust minevikku!”, „Valgust olevikku!” ja „Valgust tulevikku!” Neist valdkondadest pärinevad ka teemad. Tallinna ülikoolis rakenduslikku kultuuriteooriat õpetades rõhutan, et me õpime eesmärgiga aru saada oma maailmast selgemini, nägemaks iseend – oma võimalusi ja kohustusi.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD