Menu

.      

Valitsus peab lõpetama seaduserikkumised piiril

Vabariigi valitsus, kes nõuab kodanikelt seaduste täitmist, peab ise näitama ses osas eeskuju ja lõpetama seaduserikkumised Eesti–Vene piiril.


Esimene ja suurem seaduserikkumiste „pakett” on seotud maksu- ja tolliameti tegevusega autode standardses kütusepaagis oleva kütuse maksustamisega. Selline tegevus on Euroopa Liidu ja kogu maailma mastaabis täiesti pretsedenditu, sest esiteks pole auto kütusepaagis olev kütus mitte kaup, vaid sõiduki osa. Samahästi võiks maksu- ja tolliametnikud hakata maksustama näiteks sõiduauto kojamehi või istmekatteid. Maksu- ja tolliametnikel pole nõuetekohaseid seadmeid paagis oleva kütuse mõõtmiseks ja inimeste tunnistuste kohaselt on kütuse väljapumpamisega juhtunud juba õnnetusi. Ühele inimväärikust hindavale riigile ei saa omaseks pidada praktikat, kus sõiduautosid kütuse „mõõtmise” ettekäändel järgemööda röntgenis läbi valgustatakse. Euroopa Liidu seadus lubab väljastpoolt sisse tuua sõiduauto paagi täie kütust ning sellele lisaks veel kanistris igaks juhuks 10 liitrit. Eestis pole vastu võetud seaduseid, mis seda sätet muudaksid ning senikaua ei saa lubada maksu- ja tolliameti ametnike omavolilist tegevust.


Teine seaduserikkumiste kogum, millele on juba aasta aega tagasi juhtinud tähelepanu õiguskantsler Indrek Teder, puudutab piiriületuse maksustamist. Eestis on piiriületuse maksustamisele leitud küll erinevad nimed nagu „broneerimistasu” ja „parkimisteenuse tasu”, aga see ei muuda nende sisulist iseloomu. Piiriületus peab olema vaba ja seda ei tohi maksustada, sestap lõpetati piiriületuse maksustamine mõned aastad tagasi Narva linnas. Seda enam on üllatav, et selline maksustamine on nüüd kehtestatud sellesama valitsuse poolt, mis Narva vastavat praktikat taunis.


Õiguskantsler Indrek Teder pidas lubamatuks, et piiriületajatelt kasseeritakse parkimisteenuse tasu olukorras, kus piiril järjekord puudub ning piiriületaja sellist teenust ei saa. Praegu piiril järjekorda pole ja piiriületuse maksustamine pole millegagi põhjendatud.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD