Menu

.      

Memento Võrumaa ühendus alustas tegevust 25 aastat tagasi

Üldkoosolekul näidati kokkutulnuile uut lippu. Lipualuse valmistas Vastseliina OÜ Talvar TR.   Foto: MAARJA KAIVKOOSISTUMINE • Neljapäeval toimus Võru vallavalitsuse saalis Võrumaa Memento üldkoosolek, mida juhtis esimees Silver Sild.

Silver Sild on olnud Võrumaa Memento juhatuse esimees alates möödunud aasta erakorralisest valimisest. Koosolekuid peetakse kord kuus. „Hea meel, et rahvas on koosolekule kohale tulnud. Meid on praegu 79 Memento nimekirjas olevast liikmest kohal 26,” rääkis Sild.

Foto: MAARJA KAIV„On aeg vaadata tagasi möödunud 2012. aastale. See oli ühtlasi nii tegevusrohke kui ka kurb aasta. Meie hulgast lahkusid kaks inimest – Hans Sissas ja Kiira Kahn,” ütles Sild. Seejärel mälestati lahkunuid leinaseisakuga. Liikmetest lahkus kaks ja juurde tuli kolm liiget. „Omal soovil lahkujaid ei olnud. 2012. aastal osalesime 24. märtsi ja 14. juuni küüditamise aastapäeval ning üleriigilisel leinapäeval Võru kalmistul. Arenes edasi koostöö Murtud Rukkilille ühinguga. Osaleti erinevatel üritustel,” nendib Silver Sild ja lisab, et käesoleval aastal on plaanis korraldada Võrumaa siberlaste kokkutulek koos Murtud Rukkilille ühinguga. 18. detsembril korraldatud jõulupeost võttis osa 53 Võrumaa Memento ühenduse liiget. „Sama aktiivne võiks olla ka teistel üritustel osalemine,” tõdeb Silver Sild.

Aasta jooksul toimus kaheksa juhatuse koosolekut. „Isiklikult hindan meie juhatuse liikmete tegevuse aktiivseks. Tellisime uue lipu,” räägib Silver Sild. Vastseliina osaühing Talvar TR valmistas ka uue lipualuse tasuta.

Tegevuskavast

Arutati ka käesoleva aasta tegevuskava. Õigusvastaselt represseeritute ja poliitvangide Võrumaa ühendus Memento näeb ette järgmisi tegevusi: 24. veebruaril Eesti Vabariigi 95. aastapäeva tähistamine; 25. märtsil küüditamise aastapäeva tähistamine Võru surnuaial, mis on traditsiooniline kokkusaamine; Murtud Rukkilille ühing pakkus välja, et kavasse juurde võtta hävitatud Eesti kodude mälestuspäev Mõnistes 4. mail; 14. juunil leinapäeva tähistamine; juhatus tegi ühtlasi ettepaneku, et sel aastal korraldada Võrumaa siberlaste kokkutulek 14. juunil, sest tahetakse kõiki küüditanuid ja muid represseerituid kokku saada; 23. augustil tähistada Pilistveres MRP aastapäeva; 22. septembril vastupanu võitluse päeva tähistamine Tallinnas; jõulupidu detsembrikuus ning suvel korraldada ka üks ekskursioon.

Kuna järgmisel aastal möödub 1949. aasta küüditamisest 65 aastat, jagatakse rinnamärke kõigile neile, keda on kas küüditatud või kes on Siberis sündinud. Selle jaoks kogutakse inimesi nimekirjadesse.

Kokkuvõtteks

Koosolek oli ligikaudu kahetunnine ja sujus kenasti. Lõpetuseks hüüdis Silver Sild järgmise lause: „Sinist taevast meie kõigi kodude kohale, õnne ja rahu meie kodudesse!”

Memento Võrumaa ühendus on tegutsenud veerand sajandit, põhikiri võeti vastu 24 aastat tagasi.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD