Menu

.      

Vennad Pihod ning aasta isa rääkisid oma kogemustest ja unistustest

Han Hendrik Piho (Liberec, 2013). Foto: ERAKOGUAasta isa tiitli saanud Aigar Piho peres kasvab kaheksa last, kes igaüks on seotud suuremal või vähemal määral spordiga. Aigari ja tema abikaasa Anni pojad Kail (21) ja Han Hendrik (19) pürivad maailma kahevõistluse eliiti. Mul õnnestus juunioride MMil pronksmedali võitnud Han Hendrik, Kail ja nende isa Aigar Ränduri pubisse kutsuda, et nendega tunnikene vestelda. Järgneb intervjuu.

Millal esimest korda suusad alla saite?

Aasta isa Aigar, pojad Han Hendrik ja Kail Piho mõned nädalad tagasi Ränduri pubis.  Foto: MAARJA KAIVHan Hendrik: Kui ma vastan, eksin kindlasti. Ma ei mäleta seda aega. Pärast seda, kui kõndima hakkasin, siis proovisin.

Hüppel on Kail Piho (Chaux Neuve, Prantsusmaa).  Foto: ERAKOGUAigar: Mäletan, kui teised lapsed kooli läksid, oli Kailul ja Han Hendrikul nende oma suusatrenn juba tehtud, nad ise siis veel koolis ei käinud.

Kail: Ei mäleta. Enne kooli sai emaga koos seda väikest Haanja maratoni sõidetud. Vöökotis oli šokolaad kaasas. Põhimõtteliselt sai see läbi jalutatud.

Miks just suusad? Oli mingeid muid variante ka, millega oleks tahtnud lähemalt tegeleda?

Han Hendrik: Ei olnud ainult suusad, olid ka uisud. Maja taga oli tiik, kus sai pidevalt harjutada.

Kail Piho (Chaux Neuve, Prantsusmaa). Foto: ERAKOGUKail: Vahendeid oli mitmeid: uisud, lumelaud jms. Esimene võistlus oli viieaastaselt. Talve lõpus läksime vanema venna Kaarli võistlust vaatama. Varem olin kodus hüpanud ja see ei olnud keeruline. Suusad olid küll vähe pikemad. Midagi keerulist ei olnud. Noorte klassis M8 olin teine ja siis olin viieaastane. Pärast seda hakkasin trennis käima. Võru spordikoolis käisin trennis kuni üheksa-aastaseni. Oli suusahüppevõistlus ja kahevõistlus. Murdmaasuusatamine läks ka hästi. Isa tõi slaalomisuuski Soomest, neid juba katki ei hüpanud.

Aigar: Nad said varakult lumelauaga sõitmist õppida. Tänapäeval on uued ja huvitavad väljakutsed noortele. Näiteks lumelaud on popp ja kaasaegne, selleks ei pea kui suurt mäge olema, saab kodukeldri otsas ka harjutada. Han Hendrik käis vanemate vendade võistlust vaatamas. Kui ta ise võistles, oli sulailm. Käsu peale midagi teha ei saa, eks see suusahüppamine on laste juurde ise tulnud. Hüpekad olid kodus koguaeg. Lillehammer, 2012. Foto: ERAKOGUEga need hüpekad tuleb ikka igaühel koju teha. Oleme Kiidil teinud iga aasta ühe võistluse, kus saab igasuguse suusaga hüpata, et noori selle ala juurde tuua. Ka sellel aastal, 24. märtsil toimub Kiidi lennu-show, kus saab hüpata väga erinevatelt hüpekatelt ja igasuguse suusaga. Ei olegi alguses vaja mingit spetsiaalset varustust, tuleb lihtsalt nautida ja hüpata. Inimese soov lennata on ju ammune. Kõik suusad olid katki hüpatud omal ajal, aga neid tuli ka parandada.

Han Hendrik: Andsumäel käisid poisid trennis, mina siis ei hüpanud.

Aigar: Valik oli Kaarli poolt tehtud. Ta käis suusatrennis ja võistlustel, teda justkui fännati.

{jcomments lock}

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD