Menu

.      

Riigikogulane vastab jaanipäeva tähistamise kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Ukse ees on suvine pööripäev, mida eesti rahvas on aastasadu tähistanud kui jaanipäeva. Pärisime Kagu-Eestist valitud Riigikogu liikmetelt, millised on nende jaanipäevaplaanid sel aastal. Küsimused olid järgmised:

1. Kus kavatsete veeta jaaniaja ja kuidas? Kuhu lähete jaanitulele?
2. Kas tarvitate jaaniajal ka alkoholi? Kui palju ja millist?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Meelis Mälberg (Reformierakond):

Jaanipäeval olen kindlasti oma Värska kodus. Päev varem korraldame Värska orienteerumisklubiga traditsioonilist rattamaratoni. Palju tuttavaid ja sõpru on lubanud tulla osalema ning nad jäävad Värskasse ka jaanipäeva tähistama. Lisaks spordile naudime kindlasti saunamõnusid ja saunaõlled kuuluvad asja juurde. Õhtul käime kindlasti ka Värska jaanitulel.

Urmas Klaas (Reformierakond):

Jaanipäeva veedan kodus, kus teeme ka lõket. Eks palju sõltub ilmast, kuivõrd saab jaaniaega nautida. Mis puutub alkoholi, siis piirdun tavaliselt saunas ühe-kahe õllega.

Rein Randver (SDE):

Jaanipäev on eestlastele ja ka meie perele pidupäev. Oleme pere ja tuttavate seltsis ning teeme ise jaanituld, kui ilm lubab. Selle kõige juures teeme lastega mänge, maitseme suviseid toite ja jooke.

Heimar Lenk (Keskerakond):

1. Jaanilaupäeva tähistan ja jaanitulel käin traditsiooni kohaselt Hundisilmal Edgar Savisaare juures. See on hästi mõnus koosviibimine ürgse metsa rüpes, kus tõeliselt tajud Eestimaa suvesüdame müstikat. Tundub, et kohe-kohe astuvad 100aastaste põlispuude varjust välja imekaunid haldjaneiud oma linastes kleitides, tulevad otse sinu poole ja põimivad oma hõbedased käed ümber su kaela. Pöörad pead ja ennäe – Murueide tütred löövad hoogsat tantsu Hundisilma aasa peal! Hetke pärast on pöörasest tantsust haaratud kogu seltskond. Suvi on Eestimaa peale tulnud! Keegi juba astub pragiseva lõkke poole, keegi laob taldrikule suurema portsu salatit ja krõbedat liha. Orkester mängib „Marinat”. Õllelaua juurde koguneb kamp otsustavate nägudega tuntud poliitikuid. Algab diskussioon, kes võidab järgmised valimised. Nooremad külalised keerutavad tantsu. Ühe puu taga on poiss tüdrukule käe ümber piha pannud ja proovib musi varastada. Kui ilus oled sa, Eestimaa, kui lühike, kuid kui lummav on su suvi!

2. Eriti mitte. Minule on jaanipäev veel kahekordselt tähtis. Palju aastaid tagasi pandi Otepää kirikus 23. juunil paari minu ema Endla ja isa Aleksander. Sama päeva õhtul peeti Pedajamäe õunapuude all suur pulmapidu. Ema meenutas alati, et küll olid Tallinna saksad Otepääst vaimustatud. Tol ajal reisiti ju vähem ja sõit Lõuna-Eestisse oli pealinlastele suureks sündmuseks. Nüüd jääb meil õe Marikaga neid ammuseid aegu vaid heldimusega vanemate jutu järgi meenutada ja jaanilaupäeva hakul Rahumäe surnuaeda kimbu punaseid pojenge viia ning kaks küünalt põlema panna.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid):

Jaaniaja veedan kodus. Ilmselt nii esimesed kui ka teised setu jaanipäevad. Kui soov tekib, siis ehk sõidame kuhugi mõnda suuremasse pidupunkti, aga kindlalt ei tea. Kuna lapsed tulevad ka koju, siis tahan olla kodus. Lihtsalt koos nendega, niisama istuda ja rääkida. Meil on mõned jaanitraditsioonid ka, nii et igav ei hakka.

Alkoholist niipalju, et midagi ikka ja mõõdukalt. Soovitan katsetada ühte lahedat ja head jooki: võtta ohtralt rabarberit, koorida ja tükeldada, panna suuremasse nõusse ja kallata peale keedetud vesi; kui vesi on jahtunud toatemperatuurini, lisada sinna pärm. Hoida seda jooki veel päev aega toas ja siis lisada natuke suhkrut. Soovi korral võib joogile lisada ka rosinaid. Seejärel villida vedelik pudelitesse ja viia need keldrisse jahtuma. Paari päeva pärast on hea jook valmis!

Kaunist jaanipäeva kõigile!

Ülo Tulik (IRL):

1. Kavas on osaleda võidupüha ja maakaitsepäeva tähistamise üritusel Haapsalus, mis algab pärgade asetamisega Vabadussõja ausamba jalamile lossiplatsil ja lõpeb kaitseliidu paraadiga raudteejaama esisel platsil. Vahepeale mahub ka jumalateenistus Haapsalu toomkirikus.
Jaanitulele mineku koht on veel lahtine, aga tavaks on saanud sel ajal olla väikeses seltskonnas koos sõbra perega temale kuuluval kinnistul Läti ja Eesti Vabariigi piiri lähedal looduslikult väga kaunis kohas.

2. Minu jaanijook on õlu ja kui sõber pitsi riigiviina pakub, siis ei jää ka see võtmata.

Tarmo Tamm (Keskerakond):

Jaanipäeva tähistamiseks on tulnud mitmeid kutseid ja kaugem kutse on Lahemaale Hundisilma tallu. Jaanituli, kus osalen, jääb arvatavasti Põlvamaale ja kuhugi kodukoha lähedale. Kindel on see, et jaanilaupäeval saame traditsiooniliselt sugulaste ja sõpradega kokku Seene talus.

Minul on raske mõista seda, et jaaniajal peaks ennast kindlasti purju jooma. Jaanipäevaks eraldi alkoholi ei varu ja luban sellel päeval olla kaine autojuht.

Priit Sibul (IRL):

Võidupüha loodan veeta Lõuna-Eestis ja osaleda mitmel sündmusel. Laupäeva õhtul tähistame pühi ja teeme tuld Kappermäe Seltsiga. Pühapäeval toimub Põlva Neitsi Maarja kiriku juures traditsiooniline austusavaldus, pärgade asetamine võidusambale ja pärast seda jumalateenistus. Siis loodan teleri vahendusel pojaga saada osa ka Haapsalus toimuvast võiduparaadist. Ehk õnnestub meil vastata ka kutsele ja käia Värskas. Õhtu plaanin veeta sõprade seltsis oma kodus. Plaan on süüdata lõke, laulda ja kütta saun ning pruukida mõni õlu.

Kalvi Kõva (SDE):

Teen värske viha, kütan kere kuumaks, joon kõhutäie koduõlut, kõrvetan liha, otsin jaaniusse ja imetlen oma sõnajalaõit. Rohkemaks aega ei jagu, pikk see jaanilaupäeva õhtu siis ikka on?

Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.

Ester Tuiksoo (Keskerakond) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD