Menu

.      

Võrumaa kuum suvi

Sellist kuuma suve kui tänavu pole Võrumaal tükil ajal olnud, seda nii otseses kui ka ülekantud tähenduses. Kuum suvi tegi algust juba üle kuu aja tagasi, mil pikaleveninud talv asendus justkui üleöö suviste soojakraadidega.

Nii valmisid Eestis maasikad samal ajal kui Hispaanias ehk maikuus ning kui tavaliselt on maasikate tippaeg juuli algus, siis tänavu on maasikaaeg selleks ajaks juba lõppenud. Metsas on küpsenud murakad ja peagi on oodata mustikaid, mis praegu troopilise soojaga kiiresti valmivad. Värskas on korjatud juba esimene kukeseenesaak.

Lisaks soojakraadidele, mida käesolevaks nädalavahetuseks on oodata 30-31 kraadi jagu, tõotab kujuneda kuumaks terve suvi. Esiteks juba seepärast, et terve Võru linn on üles kaevatud, nii et läbi linna sõit on juba praegu muutunud äärmiselt keeruliseks.

Loodetavasti jõuab linnavalitsus valmis Jüri tänava kahesuunaliseks muutmise, sest Kreutzwaldi tänaval on liiklus osaliselt suletud ja autojuhid ekslevad teed otsides mööda linna õnnetult ringi.

Kuuma juuli üritustesari algab Võrumaal juba homme Metsavenna talu jaanipeoga, kus süüdatakse Eesti suurim lõke.

Suvi jätkub kauni Tamula järve rannas 6. juulil romantikafestivaliga „Elujõud”. Sellele järgneb 10. juulil motosõprade „laulupidu” – Sõmerpalu motokross, kuhu seekord seatakse uuendusena üles endurorada ja kus astub üles Eesti edukaim motosportlane Aigar Leok.

Päev pärast krossi algab Võrus traditsiooniline folkloorifestival, mis erineb teistest niinimetatud folkidest selle poolest, et seal esinevad päris ehedad rahvatantsijad ja muusikud, mitte kommerts-
esinejad.

Võru folk on nagu Katariina kohvik Võrus, millesarnast pole olemas kusagil mujal Eestis. Võru ise on Eestis selline koht, kus pärimus on kohapeal veel ehedal kujul säilinud, nii et seda ei pea tekitama ega kusagilt importima.

Folgiga samal ajal, 12.–14. juulil saavad huvilised Lätimaale Aluksnesse vaatamata minna veespordi MM-võistlusi. Laupäeval, 13. juulil toimub Võrus „Põllumeeste päev” ja õhtul „Linnuse rock”.

20 PÄEVA ENIMLOETUD