Menu

.      

Võrus käisid õpilased-õpetajad Saksamaalt ja Austriast

Hetk läinud kolmapäeval Kesklinna koolis toimunud ettekannetest. Pildil tutvustavad Rosenheimi kooli õpetajad piirkonna  naaberriiki Austriat. Foto: Võrumaa TeatajaKÜLASTUS • Võru Kesklinna koolis olid möödunud nädalal külaskäigul õpilased ja kaks õpetajat sõpruskoolist Saksamaalt ning saksa keele õpetaja Austriast.

Haridusministeeriumite vahetusprogrammi raames kohale tulnud Viini Bernoulli gümnaasiumi saksa keele õpetaja Eva Müller rääkis, et on Eestis neli nädalat, sellest kaks nädalat Võrus. Ta on Eestis üldse esimest korda elus ja talle väga meeldib siin.

Müller andis Võrus saksa keele tunde. Austerlase jaoks on Eestis tema jaoks palju avarust, siin on roheline ja tasane maa. Inimesed on Mülleri arvamuse kohaselt Eestis sõbralikud. Eesti õpilasi kirjeldas ta kui tagasihoidlikke, kes ei julge eriti rääkida, seetõttu on raske aru saada, kas nad keelt oskavad või mitte. Kirjutades oskavad nad end paremini väljendada kui kõnes.

Eesti ja Austria haridussüsteemi erinevuse kohta rääkis Müller, et Austria on üks väheseid riike Euroopas, kus lapsed suunatakse juba pärast neljandat klassi kas üldkooli või gümnaasiumi. Gümnaasiumiklassid on Austrias viies kuni 12. klass.

Koos üheksa õpilasega olid möödunud nädalal Võrus Kesklinna koolis külas Saksa Rosenheimi sõpruskooli õpetajad Petra Knollmüller ja Philipp Spanier. Petra õpetab Lõuna-Saksamaal Müncheni ligidal asuvas Rosenheimi tütarlastekoolis saksa keelt ning Philipp geograafiat ja majandust.
Petra ja Philipp rääkisid, et lisaks Võru koolile külastasid nad Türi vallas asuvat Laupa põhikooli. Kokku olid sakslased Eestis kaheksa päeva, sellest kuus päeva Võrus ja kaks päeva Laupal.

Õpetajad rääkisid, et neile meeldis Võrus väga järv, suured puud ning asjaolu, et inimesed söövad palju puuvilju ja on terved. „Siin kulgeb aeg aeglasemalt kui Saksamaal,” rääkis Philipp ja lisas, et see on väga hea.

Koolisüsteemi kohta rääkisid Saksa õpetajad, et Eestis esimesest üheksanda klassini ühtki õpilast kursust kordama ei jäeta, aga Saksamaal on täiesti tavaline, et igas klassis jääb kaks-kolm õpilast kursust kordama. Samuti on Saksa koolides karmimad reeglid, näiteks ei tohi tunni ajal kasutada mobiiltelefoni. Kui seda reeglit ei järgita, on õpetajal õigus õpilaselt telefon ära võtta. Vastasel korral tegelevad õpilased tunni ajal oma telefoniga ega jälgi toimuvat.

Palga kohta rääkisid õpetajad, et Saksamaal on õpetaja keskmine palk 2000 euro ringis, ent näiteks korteri rent maksab 700 eurot.

Võru ja Rosenheimi õpilased osalesid nädala jooksul ühisel tantsuõppekursusel, käisid fotojahil, muuseumites, valmistasid koos rätte ning tegid oma kodukohateemalise ettekande.

Rosenheimi kooli õpilasvahetuse algataja oli Kesklinna kooli õpetaja Sirje Parv, kes käis 22 aastat tagasi Baierimaal saksa keele kursustel ja kohtus Rosenheimi tütarlastekooli õpetaja Renate Herrbergiga. Sellest kohtumisest arenes välja koolide pikaajaline sõprus. Esimesed Võru õpilased sõitsid Rosenheimi 1993. aasta kevadel.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD