Menu

.      

Äraostmise aeg

Vana-Kreeka tragöödiakirjaniku Aischylose näidendis „Aheldatud Prometheus” ütleb Kaukasuse kalju külge aheldatud Prometheus, et uus võim on alati jõhker. Tekib võimalus kätte maksta, õiendada vanad arved, end kehtestada.

Võrus on sündimas võimupööre ja uued võimupretendendid on oma üleolekut juba demonstreerinud. Vanale võimukandjale Reformierakonnale, kes valimised napilt võitis, näidati koht kätte. Allasega võimaliku võimuliidu osas läbirääkimisi pidada soovinud Saarmanile olevat öeldud, et ei maksa helistadagi, teie olete meie jaoks viimane valik.

Valimistel jackpot’i võtnud Allase uhkust võib mõista. Ametisolev linnapea Jüri Kaver sai tema 479 hääle kõrval vaid 320 häält – enam kui 100  häält vähem. Ent kas üksikkandidaadi Jüri Luige poolt „kõige mõistlikuma koalitsiooni” ärapõlgamine on ikka hea idee?

Pole ju sotsidelgi hõisata. Koos Keskerakonna ja VVVga on neil kokku vaid 11 kohta, mis tähendab seda, et koalitsioon on nõrk ja võib puruneda juba esimesel volikogu istungil. Räägitakse, et sotsid teavad seda ja püüavad üle meelitada kedagi IRList. Kuid keda? Üks variant oleks Sairos Hõrak, kel kindlasti soov jätkata Võru Vee juhina. Samas soovivat seda kohta endale Keskerakonna Jüri Miks. Raske seis.

Ent ega Reformierakondki veel püssi põõsasse ole visanud. Eelmistel valimistel jäid nad ka võimust ilma ja võtsid selle pärast tagasi. Liiguvad jutud, et nende plaan on mõned sotsid üles osta. Ent kas see õnnestub? Allase sõnul on sotsid ideelised ja neid üle meelitada pole võimalik. Kuid võimatu pole siin elus miski – igaühel meist on konnasilmu, millele vajutades võib maailmavaade muutuda kardinaalselt. Halb on siis, kui paleepööre toimub pärast seda, kui Allas on maavalitsusest ära tulnud.

Allasega seoses räägitakse veel ühest nimest – Ülo Tulikust. Leidub neid, kes arvavad, et Allase taustal seisabki Tulik. Ka Tulik lubas endale aeg-ajalt ülbet käitumist. Loodetavasti suudab Allas võimule saades siiski siiraks maameheks jääda ja linna, nagu lubas, tõelise talupojatarkusega juhtida.

20 PÄEVA ENIMLOETUD