Menu

.      

Tervislik toitumine on edu pant – Parksepa keskkool teab seda hästi

Pungil täis söökla näitab, et toit on tõesti maitsev.    Foto: Kadri NagelKOOLITOIT • Toitumine on inimese tervise peegel ja toitumisharjumustele pannakse alus juba varases lapsepõlves. Vale toitumine soodustab haiguste teket ja kahjustab tervist. Tervise arengu instituudi tellitud koolinoorte toitumisharjumuste uuringu tulemustest selgus, et õpilaste hinnangul mõjutab kooli toiduvalik nende toitumisharjumusi 21 protsendi ulatuses. Veel selgus, et 84 protsenti õpilastest, kes koolilõunal ei käi, koolipäeva jooksul siiski midagi sööb: neist üks kolmandik ostab koolilõuna puhvetist, 23 protsenti võtab midagi kodust kaasa, 12 protsenti ostab puhvetist näksimist, 11 protsenti käib lähedalolevas poes süüa ostmas ja kaheksa protsenti tavaliselt kombineerib eelnevalt nimetatud variantide vahel. Samas on sel juhul toidu kvaliteet küsitav, kuna tihti asendatakse lõunasöök puhvetist või poest ostetud saiakeste, pirukate, maiustuste ja karastusjookidega.

Kogu eelkirjutatu ning viimase aja tants üle- ja alakaalulisuse ümber ning kehvad toitumisharjumused tekitasid huvi, kuidas toituvad Võru maakonna lapsed. Meelde on jäänud jutud, kuidas vanasti koolitoitu peljati, sest rasvast sillerdava ja pekitükkidest kubiseva supileemekese nägemine viis igasuguse isu. Praegu kummitab koolitoitu rahapuudus ja kokad üritavad kõigest hingest pakkuda pisku eest lastele parimat.  Võrumaa Teataja otsustas läbi käia maakonna koolid, et teada saada, kuidas saavad koolis söönuks meie kõige kallim vara – lapsed. Külastame kõiki maakonna koole, kus meid lahkesti vastu võetakse, ning uuri-me, mida head-paremat sööklal ja puhvetil pakkuda on.

Mitmes koolis on söökla kooli korraldada ja puhvetit peab mõni erafirma. Koolitoit peaks olema mitmekesine ja tervislik ning puhvetis pakutu peaks jääma mõistuse piiridesse. Tegelikult oli üheks artikli ajendiks veel ka aasta tagasi ühes koolipuhvetis nähtu, kus letti kaunistasid terve värvispektri jagu ja iga Mendelejevi tabelis leiduva elemendiga varustatud kommikesed, mida pidevalt tarbides pikemas perspektiivis laste tervisele tugeva põntsu paneks. Kooli nime, millest räägin, jätan mainimata, aga võin uhkusega öelda, et selleks aastaks on selle kooli puhvetis pakutavat tublisti muudetud ning au ja kiitus neile selle eest!

Esimese kooli sööklasse

Esimesena võtsime luubi alla Parksepa keskkooli, kus mind võttis lahkesti vastu direktor Ilmar Kesselmann.

 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD