Politsei pidas kinni tuhandeid petukõnesid teinud mehed

Politsei pidas kinni tuhandeid petukõnesid teinud mehed

Politsei pidas eelmisel kuul kinni kolm Eesti noormeest vanuses 16, 18 ja 20 aastat, keda kahtlustatakse kelmuses ja arvutikuriteo ettevalmistamises - mehed aitasid teha automatiseeritud eesti- ja venekeelseid petukõnesid inimestelt andmete ja raha välja petmiseks.

Suvel said tuhanded Eesti inimesed automatiseeritud kõnesid, milles väideti, et mobiilside lepingut on vaja uuendada või vahetada. Kõne ajal paluti valida telefoni klaviatuurilt number üks, et rääkida edasi väidetava mobiilside operaatoriga. Seejärel suunati kõne hoopis välisriigi kõnekeskuses tegutsevale petturile. Vestluse käigus paluti kannatanutel anda oma isikukood ja SMART-ID koodid. Peagi avastasid kannatanud, et nende pangakontole on tehtud ülekandeid ja seejärel kantud kogu kontol olev raha välisriikide pangakontodele. Lisaks võeti kannatanute nimele kiirlaene.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre ütles, et kuriteo peamised organisaatorid tegutsevad küll välismaal, aga otsivad üha aktiivsemalt kohalike elanike seast inimesi, kes aitaks neid pettuste läbiviimisel. „Augustis tabatigi Eestis kolm inimest, kes olid eelnevalt välisriigi kurjategijate poolt värvatud. Neile oli saadetud ka seadmed ja samuti neid juhendati,“ lisas ta.

Politsei andmetel juhiti noormeeste tegevust välismaa kõnekeskusest. Mehed värvati Telegrami äpi kaudu ja neile pakuti töötasuks 80 eurot päevas. Samuti maksti kinni tööruumide renditasu. 

„Me teeme koostööd mobiilside teenusepakkujatega ja ka selle juhtumi puhul saime augusti alguses info, et ühe tugijaama alt on ebatavaline tõus kõnekaartidega tehtud kõnedes. Mõned päevad hiljem tuvastasime, et Tallinnas ühes Mustamäe hostelis renditakse tuba, kus kurjategijad tegutsesid,“ rääkis Tambre.

Läbiotsimiste käigus leidsid kriminaalpolitseinikud tehnilised vahendid, mis aitasid korraga teha kümneid automatiseeritud petukõnesid, samuti leiti arvuti, ruuterid ja teenusepakkuja sim-kaardid. Samal päeval peeti mehed ka kahtlustavatena kinni.

„Organiseeritud kuritegelikud ühendused püüavad aktiivselt värvata kohalikke oma käepikenduseks, et vähendada enda vahelejäämise riski. Ärge võtke vastu suhtlusäppides pakutavaid ebaseaduslikke tööpakkumisi. Need suurt kasumit lubavad ebaseaduslikud tööotsad toovad varem või hiljem kriminaalmenetluse,“ ütles Tambre.


 

LOE VEEL


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD