Menu

.      

Kõik, kõik on uus septembrikuus!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Eile ennelõunal puhastati Seminari tänaval uue gümnaasiumi soklikorruse aknaid, üle pühiti ka aknaraamid ja plekist aknalauad. Õues askeldasid helitehnikud … Uhiuus kool paarisaja-aastases majas valmistus pärastlõunaseks pidulikuks avamiseks.

Kui möödunud sajandil käis uue kooliaasta uute asjade loetellu uus pinal, uued pliiatsid, uued patsipaelad ja põlvikud, siis mis on uus nüüdisajal? Uued ranitsad on uhked, kuid veel uhkem on nende sisu, kust ei tohi puududa nutitelefon, tahvelarvuti … Vanasti ei tohtinud arvutamisel isegi sõrmi kasutada, nüüd on kalkulaator ka kõige lihtsamas telefonis. Asi on veelgi keerulisem, sest tahvelarvutit võetakse iseenesestmõistetavalt, oluline on hoopis see, milliseid mahtusid ja mis kiirusega saab liigutada.

Küllap ei ole ja küllap ka ei tule Võru linna ajaloos ette olukorda, kus koolikorraldus toob septembris nii palju uut, et peaaegu kõik on uus 2015. aasta septembrikuus. Väga paljudel, lausa sadadel ja sadadel õpilastel ja õpetajatel tuleb ette võtta lausa uus tee kodust kooli.

Kaunilt on osanud Võru gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits näha uue kooli logo, mis peaks meenutama lapsepõlvest tuttavat mänguasja – kaleidoskoopi, mis igal vaatamisel loob uue kordumatu mustri. Isegi siis, kui õues sajab vihma, on kaleidoskoobi mustrid soojad ja erksad. Mis veel rääkida sellest, kui päike paistab? Muide, 1. septembril tavaliselt päike paistabki! Ja kui ei paistagi, on siiski esimesed koolipäevad meelde jäänud päikselistena. Mis saab olla veel toredam päikselisest mälestusest!

Täna algaval õppeaastal kirjutatakse peatselt välja esimesed hinded, mida emad-isad näevad e-Kooli vahendusel. Aasta lõpus peaks valmima e-Koolikott, sisuks digitaalne õppevara. Meie põhjanaabrid soomlased loobuvad kirjatehnika (käekirja) hindamisest ...

Valitsust nõustav teadus- ja arendusnõukogu liige Gunnar Okk räägib eestikeelse kõrghariduse kõrval ingliskeelsele üleminekust. Kõik, kõik on isegi kõhedusttekitavalt uus.

ARVAMUS