Menu

.      

Kas varsti Varstut enam ei olegi? Ja siis ei ole Mõnistetki?

Terviseamet teatab, et mõned vallakeskused ei ole perspektiivikad. Ja kui võtta sõna-sõnalt, siis kui arstiabi lõpetada, siis pole haigeid, on surnud. Nii pole varsti Varstus ka inimesi, ja siis pole ka probleemi.

Advendiajal oli terviseametil väga tervislik teada anda, et Varstu oma 20 külaga pole perspektiivikas vald. Ka Mõniste ei ole perspektiivikas. Tsirguliina ka. Tundub, et terviseameti jaoks on riik liiga suur!? Ei saa hakkama!? Millal jõuab järg Mõnisteni? Nii jookseb nimistu laiali ja polegi tarvis riigi äärealadele perearste, pole tarvis inimesi.

Terviseameti tormakus ei andnud inimestele isegi aega uut perearsti valida, sest naabervalla perearst ei paista paljudele varstulastele sobivat. Vanasti öeldi, et hea arst ravib juba sõnadega … Varstu perearstikeskuse vintsklemine ulatub mitme aasta taha. Vald on teinud kõikvõimaliku. Kena maja, kus on apteek, perearstikeskus, lasteaed, mille ees torkab silma väga korralikult pügatud hekk. Kui kaob perearstikeskus, on oht, et kaob ka apteek. Kui maalt kaovad inimesed, siis pole tarvis ka lasteaeda.

Mõniste ei ole mõistlik lahendus, sest Varstu valla küladest ei ole võimalik ilma ümberistumiseta, isegi mitmekordse ümberistumiseta Mõnistesse bussiga sõita. Arsti juurde jõudmine on väga pikk, kodutee samuti. See tõbisele kasuks ei tule, kuid kellelegi on see siiski kasulik. Näiteks pealinnas olevatele ametnikele, kes teavad, et Varstu ja Mõniste on lähestikku nagu Lasva ja Väimela, kuid külad, kus elavad inimesed, on hoopis midagi muud.

Teinegi inimesi häiriv signaal puudutab tervishoidu. Puudutab koguni nii hullusti, et oma ala tippude hinnangul viivat südameravi kümnekonna aasta tagusesse aega, kuid samas toob kaasa suuremad kulud. Ja taas on teemaks, et haigekassa ei arutanud otsust tegijatega läbi.

Jällegi tekib küsimus: kas me sellist Eestit tahtsimegi? Telekanalites jooksevad üleskutsed annetada. Kas mõni minister ka piinlikkust tunneb, miks pole neid asju abivajajaile olemas?

ARVAMUS