Menu

.      

Urvaste kool on täies koosseisus valmis tähistama riigi sajandat sünnipäeva saja tamme istutamisega

Riigikantselei kutsus juba tükk aega tagasi kõiki eestimaalasi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul istutama oma tamme. Tamme istutamisega Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks saab igaüks jätta endast märgi oma riigi ajalukku ja teha väärika kingituse Eestile. Urvaste kool on Võrumaal ainuke, kes selle üleskutsega kaasa läks. Tegutsema asuti juba 2014. aasta sügisel, mil terve koolipere, ligemale sada õpilast-õpetajat, korjas koolist kiviviske kaugusel asuva Tamme-Lauri tamme alt tõrusid ja panid need õpilaskodu juures mulda.

Tamm on eestlastele olnud läbi aegade püha puu, millega seonduvad mitmed legendid, rituaalid ja uskumused. Tänu tammede pikale elueale kanduvad meie lood ja unistused läbi aegade järeltulevate põlvedeni. Tamm on tugevuse ja kestvuse sümbol, mis sobib hästi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva vääristamiseks.

Tamme saab istutada koduõue, esivanemate maakodusse või koos kogukonnaga rajatavasse tammeparki. Üle Eesti on rajamisel 100 tamme pargid, kus igaühes kasvab vähemalt sada tamme. Eesti 100 tamme parkide rajamine sai alguse juba 2013. aasta sügisel, mil koolilapsed alustasid tammetõrude korjamisega ning neist puude kasvatamisega.  Puud istutatakse üheskoos Eesti 100 tamme parkidesse 2018. aasta suve algul. Enamikus maakondades on tammeparkide asukohad juba valitud. Nende rajamise ja hilisema hoolduse eest seisavad hea kohalikud omavalitsused.

Eesti 100 tamme esindustammik istutatakse Tamsallu. Selle paiga teeb eriliseks osalt nii nimemaagia kui ka asukoht ise: Tamsalu paikneb keset Eestit ning võimaldab kas või rongiga pargile hea ligipääsu. Muidugi kahju, et Võrumaal ronge ei liigu.

Tamme-Lauri tamm olla oma nime saanud tulejumal Lauritsa järgi, kes tammes elavat. Tamm oli kujutatud Eesti kümnekroonisel rahatähel. Räägitakse, et puu läks kasvama Rootsi kuninga maa sisse löödud vehmrist ehk vankri aisast. Tamme sisse on korduvalt välk löönud, kahjustades puud, ja tamme sisemusse oli tekkinud suur õõnsus, millesse enne toestuse loomist võis mahtuda korraga seitse inimest. Tamme-Lauri tamm on Eesti jämedaim ja vanim tamm.

ARVAMUS