Menu

.      

Sõlekesed lüüakse läikima

Esimese Võru lasteaiana läbib täieliku uuenduskuuri lasteaed Sõleke. Traditsioonilise hõbedast valmistatud ehte järgi nime saanud lasteaed saab lähiajal kuldse sära. Vana ja uus sõlg on lasteaia puhul läbiv teema.

Ühelt poolt rahvuslik ja teiselt poolt uuenduslik oma kasvatus- ja õpetuspõhimõtetega. Ja nüüd ka kolmkümmend aastat tagasi tüüpprojekti järgi ehitatud hoone ning selle uus suur rekonstrueerimisprojekt.

Mitme miljoni suurune projekt moodustab tänavusest linnaeelarvest ühe suurema osa. Niinimetatud „kopa maasse löömine” võib aga venida. Linnapea Anti Allase sõnul on üldiselt kombeks kõiki avalikke hankeid vaidlustada, seega pole täpse ehitusaja alguse väljalubamine praegu mõistlik.

Sõlekese lasteaia direktori Tiina Kala sõnul hakkavad lapsed ehitusperioodi ajal käima asenduspindadel Jussikese lasteaia ja Võru täiskasvanute gümnaasiumi hoones. Ta kinnitas, et lasteaed on remonti kaua oodanud ja ajutiseks kolimiseks on ettevalmistused tehtud: õpetajad, lapsed ja lastevanemad on ehitustöödest teadlikud, õppekasvatustöö ja vaba aja veetmine on korraldatud.

„Kui kõik koolid on remondiaja üle elanud, saab ka meie lasteaed hakkama,” rääkis Kala ning lisas, et ajutised ebamugavused on paratamatud. „Tingimused loodetavasti juba aasta pärast paranevad ning see teeb kõigile vaid rõõmu, et esimese Võru lasteaia ümberehitamine on lõpuks käsile võetud.”

Sõlekese lasteaed asub magalapiirkonna südames, läheduses asub mitu kaubanduskeskust. Tundub, et Võru kesklinn liigub lähiajal lõuna poole. Ümberringi on palju inimesi ja Sõlekese lasteaed on kuldselt keskel. Lasteaias käib üle 200 lapse.

Lasteaialapsed ei mõtle praegu kindlasti veel Eestist lahkumise peale, välismaal töötamise peale. Võru linn on nende oma turvaline koduümbrus. Kuigi rahvaarv on vähenemas, on laste peale kulutatud raha piirkonna arengule mõeldes vägagi tulevikule mõtlev.

„Saab sõleks süda, hõbeviisiks mõte ja võlukütkeis laulab me hing,” nii sõnas lastekirjanik ja luuletaja Olivia Saar. Loodetavasti toob see luulesalm lasteaialaste ja vanemate nägudele peagi sära.

ARVAMUS