Menu

.      

Kui vana traktori omanik oli noor

Kalev Liibert oli siis 25 aastane, kui ta sai traktori Belarus 82. Eile oli selle traktoriga ülevaatusel Kalevi poeg Rivo. Rivo saab 13. aprillil 25aastaseks. Isa Kalev saab 17. aprillil 60aastaseks. Traktor saab 35aastaseks.

Aastaid tagasi ilmus Võrumaa Teatajas lugude sari „Mehed. Maa. Masinad”. Need olid mõtlemapanevad lood, mille autoriks oli väga hea publitsistiandega Ivi Kaarna. Neid lugusid tuleks lugeda uuesti ja uuesti. Liibertite traktor on just see, mis on pere liige, mis on isalt pojale hoitud, mis hoiab korras ka naabrite põllu, mis aitab hoida elu maal. Ja see traktor on euronõuetele vastavalt korras. Muljet avaldav oli vasaku esiratta poritiib.

Traktor on inglise keeles tractor ja ladina keeles trahere ehk vedama. Just vedamine teeb traktorist hinnalise asja ja haakeriistade olemasolu teeb traktorist traktori. Supertraktor on roomikutel liikuv Stalinets ja ratastel liikuv Kirovets 701.

Nüüd on uued ajad ja uued traktorid, millel on väga suured ja laiad rehvid, mis tagavad püsivuse muutlikul pinnasel. Traktori kabiini ei saa aastakümnete taguse traktoriga võrreldagi. Kabiin ei olegi enam kabiin, vaid salong konditsioneeri, õhkpadjal istme ja arvutiga.

Traktori panevad aga liikuma hästi õlitatud rattad. Ratas leiutati (avastati) Babüloonias umbes 6000 aastat tagasi. Ja kui arvata, kes leiutasid ratta, siis tõenäoliselt te ei paku õiget valikut. Õige vastus on: ratta leiutasid potimeistrid potikedras. Siis kulus veel mitu tuhat aastat, kui saadi aru, et ratas veereb ideaalselt mööda maad, siis hakati tegema teesid, maanteid, asfaltteid, kiirteid … Ikka selleks, et rataste veeremine oleks parem ja sujuvam.

Traktor on kõige sujuvam maastikul liikumise vahend ning samas kõige mõjusam looduses inimese kasuks tegutsev masin. Kui lennuk lendab, siis ka lennukis pakutakse süüa toiduainetest, mis on kasvanud traktori künnist.

Palju õnne ja tervist, perekond Liibert! Palju visadust kõigile oma traktori kordategijatele!

ARVAMUS