Menu

.      

Peatagem kodumaise toidutootmise hääbumine!

Põllumajandus-kaubanduskoda, põllumeeste keskliit ja talupidajate keskliit käivitasid nädal aega tagasi allkirjade kogumise kampaania, mille eesmärk on koputada valitsuse südametunnistusele Eesti piima- ja sealihatootmise allakäigu peatamiseks. Kuni 25. aprillini saavad kodulehel http://petitsioon.ee/peatame-kodumaise-toidutootmise-haabumise või kirjalikult põllumeeste toetuseks allkirja anda kõik Eesti toidutarbijad, kes hoolivad kodumaisest toidust ja Eesti maapiirkondade heast käekäigust.

Poliitiliste otsuste – Venemaa kaubandussanktsioonid, Eesti valitsuse kohalikke tootjaid diskrimineeriv põllumajanduspoliitika, ELi piimakvootide kadumine ja sealihatootjatele kehtestatud kauplemispiirangud – mõjul on Eesti sealiha- ja piimatootmine sattunud sügavasse kriisi. Olukorra leevendamiseks on vajalik Eesti valitsuse kiire sekkumine, sest Euroopa Liidu abimeetmed on ammendunud.

Nii nagu Eesti põlevkivisektor või rahvuslik lennufirma, nii on kodumaise põllumajandus- ja toidutootmise säilitamisel laiem majanduslik mõju nii maapiirkondadele, Eesti ekspordivõimele kui ka põllumajanduse sidussektoritele maal ja linnas. Võimatu on aktsepteerida olukorda, kus põlevkivitööstuse toetuseks on valitsus valmis panustama üle 40 miljoni euro, vähemalt sama palju on investeeritud ka uude rahvuslikku lennufirmasse, kuid hoolimata korduvatest pöördumistest ei suudeta leida mitu korda väiksemat summat põllumajandus­sektorile!

Valitsuselt oodatakse kodumaiste toidutootjate ignoreerimise lõpetamist ja vastutustundlikke riigisiseseid meetmeid, mis takistaksid Eesti piimalehmade ja sigade arvu edasist vähenemist. Loomade arvu vähenemine tähendab Eesti sealiha kättesaadavuse halvenemist, piimatoodete ekspordipotentsiaali vähenemist ja tuhandete töökohtade kadumist eelkõige maapiirkondades.

Üleminekutoetusi tuleb maksta juba tänavu Euroopa Liidu lubatud maksimaalses mahus, et tagada Eesti põllumajandustootjate võrdne kohtlemine teiste riikide tootjatega ja leevendada turukriisi mõjusid.

Toetagem!

ARVAMUS