Menu

.      

ARKi abil Võrust tõmbekeskus?

Võrumaa ARKi bürood külastatakse rohkem kui lähimaakondades. Maanteeameti jaoks on siin tehtavate toimingute arv igatahes piisavalt suur, et jätta siinne autoregistrikeskuse kohalik büroo alles. Vastupidi Jõgevale, Põlvale ja Valgale, kus sulgemise oht on reaalselt üleval, on Võru sellest ringist väljas.

„Kas see on Võrumaa jaoks lähitulevikus positiivne uudis? Ma ei oska öelda enne, kui maanteeamet on oma plaanidega täpsemalt välja tulnud.” Nii vastas majandus- ja taristuminister Kristen Michal neljapäeval meie küsimusele, kas Võrust võiks seoses ARKi säilimisega kujuneda Kagu-Eesti tõmbekeskus. Maanteeamet plaanib sellesisulist suuremat avalikku teavitamist juuli alguses.

Igal medalil on kaks külge. Kui Põlva ARK suletakse, sõidetakse eeldatavasti paarikümne kilomeetri kaugusele Võrru. Kui Valga ARK aga kinni pannakse, on eksami tegijatel valida, kas tulla Võrru või sõita sisuliselt sama kaugele Tartusse.

Eelmise aasta esimeses kvartalis tehti ARKi büroodes üle Eesti kokku 136 995 toimingut, tänavu esimeses kvartalis 114 054. Seega on toimingute arv vähenenud ligi 17 protsenti. Umbes samasugune teenuste statistika on ka külastuste arvu osas, mida oli tuhande võrra rohkem kui toiminguid.

E-teeninduse osakaal on aasta-aastalt kasvanud ning moodustab kõikidest toimingutest praegu 48 protsenti. Toimingute viimine internetti ongi nii ministri kui ka maanteeameti jaoks üks büroode sulgemise kaasnevusi ja eesmärke, riigi jaoks seeläbi aga võimalus raha kokku hoida.

Peagi võime näha vaatepilti, kus Põlvast vuravad Võru poole kahe-kolme õpilasega õppeautod, et harjutada paari-kümne kilomeetri peal kordamööda maanteesõitu ja Võrru jõudes linnasõitu. Kas liiklemist peaks harjutama kodulinna päheõpitud ringil või ka tihedamas liikluses kodust kaugemal? Lugeja hinnata jääb, kas viimasel juhul on tegemist kiusamisega või mitte.

Üks on selge: tulised vaidlused ja argumenteerimised ühelt ja teiselt poolt on alles ees – ei Valga, Jõgeva ega Põlva loobu ARKist hea meelega. See puudutab nii ettevõtjaid, kohalikke omavalitsusi kui ka kõiki maakonna elanikke. Nii nagu on lastevanemad vastu klassijuhataja vahetumisele või linnaelanikud panga- või postkontori sulgemisele, nii ei meeldi inimestele ka ARKi sulgemine.

Võrul on seekord vedanud: me ei pea enda tõestamiseks järjekordselt energiat kulutama.

ARVAMUS