Menu

.      

Setomaa edaspidi vaid bränd?

Setod kaardistasid Meremäel mõned nädalad tagasi teemad, mille üle ollakse uhked: kuningriik, kirikupühad, lipp ja hümn, Peko, ülemsootskad, vedosnikud, rahvarõivad, ehted, leelo, hansa, käsitöö, taluarhitektuur, tsässonad jne.

Täna on sellekandi vallad seisus, kus haldusterritoriaalselt ühtsest Setomaast ilmselt asja ei saa. Usinamad räägivad läbi naabervaldadega, ees on ootamas ka sundliitmised. Erimeelsusi on lihtsalt liiga palju nii valdadel omavahel kui ka ka valdade sees. Seega, tuleb hakata mõtlema vaid Setomaa brändi tulevikule.

Meremäe vallavanem Rein Järvelill teatas eile, et astub tagasi vallavanema kohalt, sest vallavalitsuse ja volikogu nägemused valla tulevikust ja väärtustest on liiga erinevad. Tema sõnul ei liikunud vallavanema ja volikogu ühes suunas, puudus koostöö ja kodurahu. „Jõud saab otsa, motivatsioon kaob ja ilma motivatsioonita juht on kõige viletsam juht,” ütles Järvelill. „Ma ei saa ega taha olla halb juht, jätkan oma valijate esindamist volikogu liikmena.”

Suurest osast tänasest Setomaast saab suure tõenäosusega Räpina ühendvalla osa. Räpina piirkonna ühinemisläbirääkimistel osalevad praegu kuus valda (Räpina, Meeksi, Mooste, Mikitamäe, Värska ja Veriora) ja ühinemisläbirääkimistel osalevate valdade volikogud alustavad ühinemislepingu projekti lugemist lähipäevil.

Tõenäosus, et Meremäe sundliitmine toimuks niinimetatud Vastseliina-Võru suunda on olemas, kuid väike. Seda eriti, kui kaks seto valda (Mikitamäe ja Värska) on endale ühinemisläbirääkimistel välja rääkinud seto abivallavanema ja seto osakonna moodustamise. Miks peaks regionaalne komisjon otsustama, et Meremäe liidetakse siiski Vastseliina–Võru suunda?

On loogiline, et Meremäe liidetakse Räpina suunal. Seda enam, et sellise liitmise tulemusel jäävad seto vallad siiski kokku, kuigi natuke suuremasse kooslusse, kui esialgu erandina oli planeeritud. Niisamuti rõhutab vastuvõetud haldusreformi seadus, et lähtuda tuleks loogilisusest.

Haldusreformi seadus näeb ette sundliitmise puhul rahvahääletust. Eks seda näitab lähitulevik, kui palju valdasid üle Eesti lõpuks sundliidetakse või kukub haldus-reform siiski hoopistükkis üleüldse ka seekord läbi.

ARVAMUS